Hrvatsko-mađarska suradnja

Europski fondovi odlična su prilika za razvoj mnogih dijelova zemlje. Među programima su i oni prekogranične suradnje. Hrvatska je s Mađarskom dosad iskoristila 90 milijuna eura za više od 220 zajedničkih projekata. Rezultati se vide na svakom koraku, a jedan od najvećih projekata je razminiranje područja između Dunava i Drave.

Ovakvi se zvukovi uskoro više neće čuti na graničnom području između Hrvatske i Mađarske. Dobrim dijelom zahvaljujući programima prekogranične suradnje započete prije 10 godina. 

"Preko 300 mina nađeno, što protupješačkih, što protutenkovskih, uklonili smo veliku opasnost, naši građani mogu biti sigurni", naglasio je Zdravko Modrušan, ravnatelj HCR-a.

Zahvaljujući oko 350 tisuća eura iz tog programa, samo središte Osijeka već tri godine krasi replika nekadašnje dravske vodenice.

"Turističko-edukativna priča, a vodenice su bile karika bez koje je bilo nezamislivo", govori Stanislav Davidović.

U suradnji s Mađarima i nekada zapuštena pustara Zlatna greda pretvorena je u mjesto gdje i engleski prinčevi danas jedu baranjski fiš.

"Tako je duž cijele granice s Mađarskom. U Križevcima su sinagogu iz 1895. godine pretvorili u moderni Turističko-informativni centar, a iz istog programa izgrađeno je na desetke kilometara biciklističkih staza, na ruti koja Jadran povezuje s Balatonom", istaknuo je Igor Rotim.

"Tri kilometra biciklističkih staza izgrađeno je u projektu vrijednom gotovo milijun i pol eura. Partner Križevcima je mađarski gradić Zalakaros, s 14 velikih hotela od kojih je dobar dio izgrađen također europskim novcem", naglašava Rotim.

Baš kao i nova autobusna postaja, toplice, nogostupi i još mnogo toga. Prvih deset godina programa, rečeno je na godišnjoj konferenciji, bilo je razdoblje pripreme za veće projekte.

"Do sada su to sve bile uglavnom soft aktivnosti, a u ovoj financijskoj perspektivi imamo na raspolaganju puno veći iznos sredstava", istaknula je Kristina Bilić iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova RH.

"Imamo granicu dugačku 355 kilometara sa samo 7 graničnih prijelaza. Planiramo taj broj povećati", rekao je Péter Kiss-Parciu iz Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

Raspisivanje natječaja, u iznosu od novih 20 milijuna eura, očekuje se početkom sljedeće godine. Odnosit će se prije svega na ekološke, obrazovne i turističke projekte.