Kujundžuša i trnjak otrgnuti zaboravu

Imotski vinari i vinogradari odlučili su od zaborava otrgnuti nekad zapostavljene sorte, a danas uzdanice svoje proizvodnje - kujundžušu bijelu i trnjak crni. Riječ je o izvornim i kvalitetnim sortama izvrsnog potencijala.

Stoga je Udruga imotskih vinara i vinogradara 'Cvit razgovora' stručnjacima zagrebačkog Agronomskog fakulteta povjerila čak milijun kuna vrijedan projekt klonske selekcije. Cilj projekta je razmnožiti što kvalitetniji sadni materijal i dakako još više povećati urod i kakvoću grožđa.

"Kroz narednih godinu-dvije krećemo s projektom restrukturiranja na 13 hektara i taj projekt smo prijavili na vinsku omotnicu EU-a. Nadamo se pozitivnoj odluci. Vrijednost tog projekta je malo više od 3 milijuna kuna, gdje krećemo u krčenje i ponovnu sadnju", najavljuje predsjednik Udruge vinara i vinogradara imotskog vinogorja "Cvit razgovora" Milan Grabovac. I do 90 tisuća sadnica. S većom kakvoćom i prinosom, uvjereni su, napokon će im se otvoriti i put ka inozemnom tržištu. A onda - samo im je nebo granica.

"U budućoj agronomskoj politici koja dolazi za 2 godine i trajat će sljedećih 50 godina, naglasak je na posebnostima regionalnog područja i proizvoda. Hrvatska ima 4 milijuna stanovnika i više od 12 milijuna turista i ponuditi im jednu lijepu priču o proizvodu s dodatnom vrijednošću - to je naš cilj", kaže Marko Karoglan s Agronomskog fakulteta. Pred stručnjacima je dug, zahtjevan i skup zadatak. Ali iznad svega - zanimljiv.  Nakon 10 godina doći će do sadnog materijala najviše kakvoće i klonova sorte.