Štromar: HNS izlazi ako se 2018. ne donese Zakon o udžbenicima


Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar (HNS) poručio je da HNS-a više neće biti u Vladi ako se u ovoj godini ne donese Zakon o udžbenicima.

"Ako se u ovoj godini ne donese Zakon o udžbenicima, nas neće biti u Vladi", izjavio je Štromar novinarima tijekom konferencije "Hrvatska na Savi -nacionalni projekt budućnosti Zagreba i središnje Hrvatske".

Na pitanje je li prijetnja izlaskom iz vladajuće koalicije HNS-ov "performans" kojim se želi pokazati da ta stranka ozbiljno radi na kurikularnoj reformi, Štromar je poručio kako je HNS-ovcima bitna stabilna Vlada kako bi proveli projekte zbog kojih su i ušli u nju, a to je prije svega reforma obrazovanja.
"Želimo reformu obrazovanja, pokrenuli smo je, ušla je u učionice, ušla je u zbornice, ali želimo da uđe u svaku školu. Da bi ušla u sve škole, moramo donijeti Zakon o udžbenicima sada, u ovih nekoliko dana, kako bismo mogli donijeti pravilnike i realizirati taj projekat", poručio je Štromar. 

Štromar  je također komentirao dolazak mađarskog premijera Viktora Orbana u Hrvatsku rekavši kako "sa svim susjedima treba razgovarati i imati dobru komunikaciju", ali "ne treba od svih preuzimati sve što rade". "Mislim da nema mjesta žici na granicama, ali razgovarati moramo i moramo imati dobre odnose sa svim susjedima", istaknuo je.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je danas da je obrazovna reforma ozbiljna tema te da ne bi dopustila da se od nje radi predstava.