Bernardić: Što radi glavni državni odvjetnik?

U tijeku je sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na kojoj će, uz ostalo, Povjerenstvo donijeti odluku o ministru financija Zdravku Mariću te o bivšoj ministrici gospodarstva i potpredsjednici Vlade Martini Dalić.

Kakvu odluku Povjerenstva očekuje, upitali smo predsjednika SDP-a Davora Bernardića u današnjem Oporbenom zarezu Hrvatskog radija. 

"Pa svima je jasno već godinu i pol da su Zdravko Marić, a onda i Martina Dalić, pa i premijer Andrej Plenković u žestokom sukobu interesa. I ne samo to, svima je jasno da su trgovali povlaštenim informacijama", ustvrdio je Bernardić dodavši da je to prema hrvatskim zakonima kazneno djelo. "Jasno je da je Marić odobravao kredite Agrokoru, tvrtki u kojoj je radio, preko HABOR-a. Jasno je da je zatim pisao zakon o tvrtki u kojoj je radio i zbog toga smo mi pokrenuli njegov opoziv svojedobno. Tada je Tomislav Saucha presudio", naglasio je.

Ministar Marić tvrdi da nijedan sastanak nije on inicirao, već da je na njih bio pozvan. "A kako je onda odobrio 400 milijuna kuna", zapitao se Bernardić.

"O tome se ovdje radi. Ovo je čisto 'farbanje' javnosti. Podsjetimo da je premijer smijenio Martinu Dalić zbog afere "Savjetnici", riječ je o ljudima koji su pisali tzv. lex Agrokor. Poslije su se izvlačenjem više od 500 milijuna kuna na tom lex Agrokor obogatili, i Plenković je to de facto priznao i pozvao savjetnike da vrate novac. A jesu li vratili novac do dana današnjeg? Mislim da nisu", ustvrdio je predsjednik SDP-a.

"Prema tome, glavno pitanje u ovoj cijeloj situaciji jeste - što radi glavni državni odvjetnik, zašto ne reagira vezano za grupu Borg, zašto ne reagira zbog SMS-a, zašto ne reagira zbog Uljanika? Štiti li možda nekoga? Štiti li vrh vlasti? To je glavno pitanje. I zato ljudi u Hrvatskoj gube povjerenje u institucije i odlaze iz zemlje. Jer im se gadi gledati ovu nepravdu, kriminal i korupciju", rekao je Bernardić.

Ustvrdio je kako je očito da je Povjerenstvo pod pritiskom. "Svima je jasno da su oni svi zajedno u sukobu interesa, ali i pod nekim puno ozbiljnijim tužbama. Ali u našoj je zemlji sve moguće", dodao je.

Danas je u Saboru prihvaćen državni proračun, Vlada je potvrdila da ima većinu u Saboru, ima 79 zastupnika. "Pa da, dogodila se klasična politička korupcija, izdaja birača, prelazak najprije HNS-a i Sauche u redove vladajućih, a sada i još nekoliko zastupnika. Možda najbolje o cijeloj situaciju govore imena koja podržavaju vladajuću koaliciju - tu su zajedno Milan Bandić, HNS, Branimir Glavaš, Milorad Pupovac, Tomislav Saucha, Stevo Culej, divno jedno društvo, rekao je Bernardić.

"U HDZ-u je veoma velik strah od izbora i zato sada kupuju ruke. Oni se boje izbora jer znaju da bi na njima izgubili vlast i zato ih ne raspisuju, već kupuju mandate po Saboru. To je čista politička korupcija", ustvrdio je Bernardić. "Što se tiče SDP-a, potpuno sam sigurna da bi se dogodile promjene i dobar rezultat. Ja se ne mogu osvrtati na ankete jer o tome imam svoj stav. Imam dokaze da je Vlada novcem građana plaćala milijunske iznose agencijama za istraživanje javnog mišljenja. Tu naravno ima posla i za Povjerenstvo o sukobu interesa. Ja samo mogu prokomentirati rezultate izbora, npr. ovih u Rijeci, i vjerujem da smo na dobrom putu, rekao je predsjednik SDP-a.

Pogledajte cijeli intervju: