Italija - druga najstarija država na svijetu

Talijanska populistička vlada nada se da će u posljednji tren izbjeći kaznene mjere Europske unije zbog rastrošnog proračuna, no Italiji prijeti ekonomski problem mnogo većih razmjera. S rekordno niskom stopom nataliteta i velikim brojem mladih koji su nezaposleni ili se sele u inozemstvo, Italija je postala "država koja zaboravlja mlade", tvrdi Alessandro Rosina, profesor demografije na Katoličkom sveučilištu Svetog Srca u Milanu.

"Italiju 21. stoljeća najviše opisuje način na koji mlade generacije propadaju, i to do razine koja nije samo zabrinjavajuća nego je i sramotna", napisao je Rosina prošli mjesec za dnevne novine La Repubblica. Koristeći se nedavno objavljenim službenim podacima koji pokazuju da je stopa nataliteta pala na novu povijesno nisku razinu, Alessandro Rosina je izračunao da je Italija jedina država u Europi gdje ima više stanovnika starijih od 80 godina nego novorođenih.

Država ima i rekordnu razinu takozvanih NEET-ova - mladih koji se ne obrazuju, ne obučavaju i nisu zaposleni. Prošle godine u Italiji ih je bilo 29,5 posto, a prosjek EU-a je 17,2 posto. U posljednjih deset godina utrostručio se broj Talijana koji se iselio iz države, povećao se s 36 na 115 tisuća, pokazuju podaci koje je prošle godine objavio talijanski državni institut za statistiku (Istat). Među tih 115 tisuća gotovo 25 tisuća čine fakultetski obrazovani.
Poslovni lobi Confindustria u rujnu 2017. izračunao je da će se zbog odlaska mladih u inozemstvo gospodarski rast smanjivati po postotni bod godišnje. "To je izvanredno stanje", istaknuo je tada glavni ekonomist Luca Paolazzi.

Druga najstarija država svijeta

Istat je u svibnju objavio da je Italija "druga najstarija država svijeta" nakon Japana, s gotovo 1,7 umirovljenika na svaku mladu osobu. Taj bi se omjer u idućih 20 godina mogao povećati na 2,65. To je pokazatelj sve većeg talijanskog "demografskog duga" koji će budućim naraštajima donijeti teret većih troškova mirovina, zdravstvenog i socijalnog sustava zbog međugeneracijske neravnoteže koja će postati "sve akutnija", upozorio je Istat. Većina ekonomista naglašava da je zaustavljanje tih trendova ključno za borbu protiv tvrdoglavo sporog talijanskog gospodarskog rasta i niske produktivnosti, no pitanje je hoće li proračun nove vlade s visokim deficitom dati pravi odgovor.

Rosina je u drugom članku objavljenom za Reppublicu rekao da Italiji treba "promjena paradigme" kako bi se poticale mjere za obitelji i mlade. Kao model je naveo Njemačku, državu koja je uspjela u borbi protiv niskog nataliteta. No fokus proračuna talijanske vladajuće koalicije, sastavljene od krajnje desne Lige i protusistemskog Pokreta pet zvijezda, na temeljnom je dohotku za siromašne i snižavanju dobi za umirovljenje. Temeljni dohodak mogao bi pomoći mladima jer neproporcionalan dio njih ima niska primanja ili su nezaposleni, no ekonomisti propitkuju odluku kojom će se povećati broj umirovljenika.

Potpredsjednik vlade Matteo Salvini, čelnik Lige, glavni je zagovornik mirovinske reforme jer je uvjeren da bi se ranijim umirovljenjem oslobodila radna mjesta za mlade Talijane. Tu tvrdnju je u svom izvještaju o Italiji odbacio MMF. "Na temelju iskustava iz drugih država, nije vjerojatno da će val umirovljenja stvoriti mnogo radnih mjesta za mlade". Zbog svega toga problemi s talijanskim proračunom koji trenutačno proučava Europska unija nije samo u tome što ne poštuje pravila eurozone o dugu i deficitu nego i u smjeru povećane potrošnje. Simone Ferro, 30-godišnji doktorand na londonskom sveučilištu Kraljice Mary, na blogu o ekonomiji taj je proračun prozvao "darom" za starije generacije i "daljnjom redistribucijom bogatstva na teret mladih".