EU poziva na mobilizaciju protiv lažnih vijesti

Šest mjeseci uoči europskih izbora Europska komisija pokrenula je akcijski plan protiv dezinformacija na mreži, pozivajući države članice i korisnike mreža poput Facebooka da se suprotstave prijetnjama koje najviše dolaze iz Rusije.  

Komisija je najavila uspostavu sustava za rano uzbunjivanje između institucija Europske unije i zemalja članica kako bi dijelili podatke u realnom vremenu o mogućim dezinformacija tijekom kampanje za izbore zastupnika u Europski parlament krajem svibnja 2019. Društvene mreže kao što su Facebook, Twitter i Google, koji su u rujnu potpisale kodeks dobre prakse, pozvane su svakog mjeseca izvijestiti o akcijama koje su poduzele protiv dezinformacija.

"Vidjeli smo pokušaje miješanja u izbore i referendume s dokazima koji upućuju na to da je Rusija glavni izvor tih kampanja", rekao je novinarima Andrus Ansip, potpredsjednik Europske komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište. "Moramo biti jedinstveni i ujediniti snage da zaštitimo naše demokracije od dezinformacija", rekao je Ansip predstavljajući akcijski plan pred Europskom komisijom.

Komisija je najavila da je više nego udvostručila u proračunu za 2019. novac za tijelo posebno zaduženo boriti se protiv lažnih vijesti i senzibilizirati javno mnijenje. Svota će iznositi 5 milijuna eura, a zemlje članice pozvane su da i same poduzmu takve mjere. Sustav brzog uzbunjivanja koji treba biti uspostavljen do ožujka bit će u obliku zaštićene digitalne platforme na kojoj će države članice i europske institucije moći dijeliti informacija o koordiniranim pokušajima stranih aktera da manipuliraju demokratskom raspravom.