Francuska strahuje od subotnjih prosvjeda

Francuska strahuje od nasilja do kojeg bi moglo doći u subotu i poziva na smirivanje stanja, objavila je Elizejska palača.

Francuska oporba traži da se proglasi izvanredno stanje zbog prosvjeda

Francuska: 81.000 ljudi na prosvjedima protiv rasta cijene benzina

Imamo razloga sumnjati da bi moglo doći do velikog nasilja, objavio je ured francuskog predsjednika, dok se povećavaju pozivi za nove prosvjede "žutih prsluka" posvuda širom Francuske.

Predsjednik Emmanuel Macron zatražio je od političkih i sindikalnih dužnosnika da pozovu na smirivanje stanja.

U zraku se osjeća zebnja francuskih vlasti pred mogućnošću novog dana nasilja u središtu francuske prijestolnice, koja je još uvijek u šoku nakon prosvjeda prošle subote, piše agencija France presse.

Slike nasilja na ulicama Pariza, najgoreg u posljednjih 50 godina, obišle su svijet te pogodile francusko gospodarstvo i turizam.

"Predsjednik Republike zatražio je od političkih i sindikalnih snaga, poslodavaca, da upute jasan i eksplicitan poziv na mir", rekao je glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux prenoseći riječi francuskog predsjednika sa sjednice vlade.

Premijer Edouard Philippe objavio je da je vlada predsjednika Macrona odustala od uvođenja poreza na gorivo, suočena s masovnim prosvjedima zbog porasta životnih troškova diljem Francuske.

Takozvani pokret "žutih prsluka" počeo je 17. studenog kao prosvjed organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj, te prosvjeduju protiv vladina pritiska na kućanstva Macronovim porezom na gorivo.

Međutim u prošla tri tjedna prosvjedi su prerasli u šire antimakronovske ustanke s ponekim nasilnim marginalnim grupama koje pozivaju Macrona na ostavku, a većina ga kritizira zbog provođenja politike naklonjene bogatima, koja ni s čime ne pomaže siromašnima.

Proširili su se i na srednjoškolce koji traže reformu mature, a prosvjede su najavili i poljoprivrednici.

Pokret "žutih prsluka" izrastao je na frustraciji građana zbog povećanja trošarina na gorivo i u međuvremenu se proširio nošen nezadovoljstvom zbog povećanja troškova života i percipiranim Macronovim zanemarivanjem problema s kojima se suočavaju ruralni dijelovi Francuske i mali gradovi.