Vlada u Karlovcu: Vrijednost ugovora i odluka - 2,582 mlrd. kn

Premijer Andrej Plenković izjavio je na početku Vladine sjednice u Karlovcu kako će Vlada donijeti više zakona i potpisati ugovore vrijedne 2,58 milijardi kuna, kao snažnu poruku za poticanje razvoja Karlovca i Karlovačke županije.

Premijer Andrej Plenković se u uvodnom dijelu sjednice osvrnuo na svoj posjet Ozlju gdje je sudjelovao na obilježavanju 110. godišnjice HE Ozalj i puštanju u probni rad agregata B u sklopu revitalizacije te elektrane. Prisjetio se i posjeta Općoj bolnici Karlovac, uključujući novouređene dnevne bolnice i kirurgije za čije je uređenje i modernizaciju izdvojeno 35,7 mil. kn bespovratnih sredstava.

Premijer je najavio donošenje zakona važnih za Karlovačku županiju, među kojima je i Zakon o projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe. "Već i u našem mandatu više puta su se dogodile poplave koje su karakteristične za ovaj grad na četiri rijeke, ali i šire područje, te dalje prema području Sisačko-moslavačke županije. Prošle godine napravili smo dobar preventivni korak s posebnim boksovima koji su spriječili veće štete, a ovaj zakon i investicije koje slijede iz nacionalnih i europskih sredstava osigurat će da brojni stanovnici Karlovca i obližnjih općina više nemaju onako teške posljedice zbog visokih voda", rekao je Plenković.

Donošenjem zakona o brdsko-planinskim i potpomognutim područjima bit će osigurana dodatna sredstva koja će pridonijeti smanjenju nejednakosti u različim dijelovima Hrvatske, što je okosnica politike solidarnosti koju Vlada promovira.

"Ova županija je važna za Hrvatsku jer predstavlja povijesno križište najvažnijih prometnica, povezuje i jadransku i kontinentalnu Hrvatsku. Sve ključne povijesne ceste prolaze kroz Karlovačku županiju", rekao je Plenković. Spomenuo je da postoje i dijelovi županije u koju je potrebno još jako puno ulagan ja kako bi se dosegnula ona razina razvoja koju želimo. "To je sve isprepleteno i s pitanjem demografije", dodao je među ostalim. 

Najavljujući točke dnevnog reda sjednice Vlade u Karlovcu premijer je rekao da je ukupna vrijednost projekata vezanih uz Grad Karlovac i Karlovačku županiju te odluka koje će se donijeti 2 milijarde i 582 milijuna kuna. To je snažna poruka razvoju grada Karlovca i Karlovačke županije, kazao je Plenković.Potom se obratio gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, a potom i bivši gradonačelnik te sadašnji župan Damir Jelić u okviru čije je prezentacije glavnih obilježja županije prikazan i četverominutni film. 

Ministrica obitelji, demografije, mladih i socijalne politike Nada Murganić kazala je među ostalim da je Vlada u 2018. odvojila značajna sredstva za poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima iako su osnivači vrtića jedinice lokalnih i područnih samouprava. Govorila je i o skrbi za nemoćne i starije građane u toj županiji. 

Ministrica za regionalni razvoj i fondove EU-a Gabrijela Žalac potom je izvijestila o projektima koji se provode u  Karlovačkoj županije. Ukupno na području Karlovačke županije u okviru tri programa ugovoreno je preko 99 milijuna eura odnosno 754 milijuna kuna kroz 8.930 ugovora. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić osvrnuo se na posjet novouređene dnevne bolnice i kirurgije u Općoj bolnici Karlovac. Namjeravamo mobilnim ordinacijiama, odnosno ordinacijama na kotačima, izaći ususret mnogima na ovom području. Starija populacija sve teže može doži do ordinacija, kazao je među ostalim.

Potom je državna tajnica Branka Ramljak iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kazala među ostalim da u Karlovačkoj županiji postoje dvije osnovne škole koje su u okviru eksperimentalnog programa.

Ministar državne imovine Goran Marić kazao je da je zakon o upravljanju državnom imovinom omogućio pravni temelj za aktiviranje gotovo 30 godina zapuštene imovine. Za Karlovačku županiju ministarstvo državne imovine donijelo je dosad 13 odluka u vrijednosti 15 milijuna kuna kojima se općinama i gradovima na području županije darovale nekretnine za njihove potrebe.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da na području ove županije postoji organiziran rad gotovo svih pravosudnih tijela kao što je to na razini Republike Hrvatske. Oni doprinose ukupnom trendu smanjivanja neriješenih predmeta. Govorio je i o spajanju sudova te o tome da pravosudne institucije nastoje biti maksimalno dostupne građanima kako oni ne bi morali odlaziti u centar.  

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je da je nakon Zagreba upravo Karlovac najjača destinacija kontinentalnog turizma po broju gostiju. 

Ministar gospodarstva Darko Horvat potom je predstavio prijedlog odluke o proglašenju projekta zaštite od poplave grada Karlovca strateškim investicijskim projektom RH. "To je javni investicijski projekt čija je vrijednost iznosi preko 670 mil. kn. Projekt se planira financirati sredstvima iz operativnog programa konkuretnost i kohezija u iznosu od 85% ukupnih prihvatljivih troškova. Sufinanciranje u iznosu od 15% preuzet će korisnik, odnosno Hrvatske vode. Cilj projekta je smanjiti rizik od plavljenja nba području grada Karlovca. Lokacija realizacije projekta proteže se i kroz Karlovačku i kroz Zagrebačku županiju te obuhvaća gradove Karlovac, Ozalj i Jastrebarsko, te općine Barilović, Draganić, Lasinje, Klinča Selo i Pisarovinu", kazao je među ostalim ministar Horvat.

Zatim je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić govorio o realizaciji vodno-gospodarskih projekata na području Karlovca i Karlovačke županije, projektu izgradnje centra za gospodarenje otpadom, podržavanje razvoja geotermalnog potencijala na području Karlovca i uspostavljanje poslovne suradnje na realizaciji i revitalizaciji vrelovodne mreže grada Karlovca, a Vlada je nakon toga i usvojila zaključke.

Ministrica Žalac kazala je među ostalim da je na temelju inicijative Karlovačke županije donesena odluka da će se izraditi intervencijski plan u svrhu pripremnih aktivnosti za korištenje sredstava EU-a. "Intervencijski plan obuhvatit će područje grada Slunja, općine Cetingrad, Plaškog, Rakovice, Saborskog, Vojnića i Krnjaka. Mjere i projekti imaju za cilj smanjiti socijalnu nejednakost, isključenost i siromaštvo".

Ministar Cappelli je izjavio da se ministarstvo turizma te ministarstvo mora, prometa i infrastruktura zadužuje osigurati izradu studije predizvodljivosti projekta revitalizacije rijeke Kupe za putničku i sportsku plovidbu s razvojem prateće infrastrukture. 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da postoji 14 točaka vezanih za prometnu infrastrukturu.

Ministar branitelja Tomo Medved kazao je da je područje Karlovačke županije dalo iznimno veliki doprinos u obrani Domovine. U cilju promicanja vrijednosti Domovinskog rata ministarstvo hrvatskih branitelja je sufinanciralo završetak izgradnje Muzeja Domovinskog rata Karlovac u iznosu od 5 milijuna kuna. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek potvrdila je da će to biti sigurno jedan od najatraktivnijih muzeja Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Nakon sjednice uslijedilo je potpisivanje niza ugovora, odluka i sporazuma važnih za Grad i Županiju.