Župan Jelić: Pred nama je trnovit put

Hoće li za pet godina za Karlovčane štete zbog poplave biti prošlost? Projekt zaštite od poplava, vrijedan 670 milijuna kuna, proglašen je strateškim, a usvojen je i nacrt prijedloga zakona o zaštiti od poplava u slivu rijeke Kupe, koji bi trebao ubrzati postupak izvlaštenja zemljišta za izgradnju sustava.

"Projekt obrane grada Karlovca od poplava ima ukupno 12 građevinskih dozvola i iznimno je kompleksan. A projekt obrane od poplava grada Ogulina ima još 8 građevinskih dozvola. I to sve zajedno košta oko milijardu kuna", rekao je karlovački župan Damir Jelić u Temi dana. Naglasio je da ih očekuje vrlo trnovit put. "Upravo rješavamo imovinsko-pravne odnose. U gradu Karlovcu ima 11 tisuća građevinskih čestica, a cijeli projekt ima oko 15 tisuća čestica, koje su ogroman problem i to nas na neki način koči", dodao je.

"Grad Karlovac je grad na četiri rijeke i mi gradimo jedan prokop od Korane prema KUpi, gradi se splet od četri nasipa na svim rijekama, vrlo bitna je pregrada odnosno brana Brodarci koja u kanal Kupa-Kupa "gura" rijeku Kupu. Uz sve to tu je i sustav obrane od poplava Korane i Mrežnice, istaknuo je župan.

Očekuje se da će većina tih sredstava biti namaknuta iz europskih fondova Ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac rekla je potrebna sredstva dolaze iz europskog operativnog programa Konkurentnost i kohezija. "Ministarstvo zaštite okoliša tu ima posredničku ulogu", dodala je. "Ovih 12 tisuća čestica su problem, zato je Vlada na današnjoj sjednici i donijela zakon koji će ubrzati rješavanje imovinsko-pravnih odnosa jer projekt mora biti završen do 2023. godine. Ovaj je projekt prioritetan", istaknula je. 

Gdje su odmakli u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i u kojoj je fazi projekt trenutačno pogledajte u snimci emisije: