Oprezno s pirotehnikom za vrijeme blagdana

Danas se diljem svijeta obilježava dan svjesnosti o opeklinama u djece. Veliki je to javnozdravstveni problem i u Hrvatskoj, a djeca stradavaju sve češće - od pirotehnike do penjanja na vagone - najčešće zbog snimanja selfija.

Oprez, božićne dekoracije mogu uzrokovati požar!

Samo je ove godine oko tri tisuće djece liječeno od opeklinskih ozljeda - oko 250 ih je moralo ostati u bolnici. Stotinu ih je hospitaliziranih u referentnom centru za traumatizam u Klaićevoj. Od 2012. do prošle godine zbog udara visokog napona četvero je smrtno stradalih, 19 teško ozlijeđenih - među njima 11- ero djece.

Opekline uzrokuju veliku bol i traumu, operacije, dugotrajno liječenje, ožiljke, patnju cijele obitelji. Sa svime time se iz prve ruke susreće voditelj Odjela hitnog bolničkog prijema Klaićeve - kirurg kroz čije su ruke prošla djeca s najtežim opeklinama dr. Zoran Barčota.

"Broj opeklina se smanjuje zahvaljujući brojnim preventivnim akcijama koje radimo kako sami tako i u suradnji sa Ministarstvom unutarnjih poslova posebno vezano uz pirotehniku. Međutim, raste značajno udio teških opeklina, pogotovo opeklina na vagonima visokog napona i od požara, tako da je broj tinejđera koji se ozlijeđuju opeklinskim ozljedama sve veći i veći svake godine", rekao je dr. Barčota. Dodao je da su ozljede teške i da uzrokuju dugotrajno liječenje, patnju, bol i veliki stres i za dijete, a i za njegovu obitelj.

Upozorio je roditelje i djecu da za vrijeme blagdana piroteniku upotrijebljavaju onako kako je to namjenjeno, da dobro prouče upute i da ne izvode eksperimente.

Napomenuo je i da su ozljede od pirotehnike izuzetno teške i traumatične, te da može doći do trajnog invaliditeta - gubitka oka, uha - i posljedica koje za cijeli život ostaju na djetetu.