Francuska u strahu od sutrašnjih prosvjeda

Francuski studenti i proteklog su dana diljem zemlje prosvjedovali ispred svojih sveučilišta, u znak potpore pokretu "Žuti prsluci". Blokirali su ulaz u rafineriju na zapadu zemlje.

Vlasti strahuju da bi se nasilje moglo nastaviti i sutra, četvrtu subotu uzastopce. Pod pritiskom prosvjednika, vlada je odustala od povećanja poreza na gorivo, a najavljeno je i moguće ponovno uvođenje poreza na bogatstvo, no prosvjednici kažu - to nije dovoljno!

Predsjednik Emmanuel Macron zatražio je od političkih stranaka i sindikalnih dužnosnika da pozovu na smirivanje stanja.Vođa najveće francuske oporbene stranke Laurent Wauquiez ponovno je zatražio uvođenje izvanrednog stanja jer se u subotu očekuju novi prosvjedi "Žutih prsluka".Vlasti su odlučile zatvoriti desetke muzeja, turističkih lokacija i trgovina, uključujući Eiffelov toranj i muzej Louvre, u strahu od novih nasilnih prosvjeda. Također, najmanje četiri nogometne utakmice francuske prve lige su otkazane.Osim policije, francuska vlada razmatra angažiranje vojske, koja je sada raspoređena kao dio protuterorističke ophodnje kako bi osiguravala javnu infrastrukturu.
Francuska vlada brani strogo postupanje policije prema srednjoškolcima

Francuska vlada branila je strogo postupanje francuske interventne policije koja je prisilila nekoliko desetaka pritvorenih srednjoškolaca da kleče u redovima s rukama iza glave ili s lisičinama nakon što su sudjelovali u nasilnim prosvjedima zapadno od Pariza.

Srednjoškolci su ovaj tjedan blokirali pristup desecima srednjih škola diljem zemlje prosvjedujući protiv reformi obrazovanja, u trenutku dok zemlju potresaju prosvjedi zbog visokih troškova života.

Videosnimke i fotografije učenika iz dviju srednjih škola u Val Fourreu, siromašnoj četvrti kod naselja Mantes-La-Jolie, 60 kilometara zapadno od Pariza, raširile su se po društvenim medijima izazvavši ogorčenje javnosti.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao je da su u području oko dviju škola bile zapaljene cestovne blokade, da su na vozače bacani razni predmeti i da su obližnje kuće opljačkane.

U incidentu u Val Fourreu, prema francuskim medijima, nijedan učenik nije ozlijeđen.

Ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer kazao je da su snimke šokantne, ali i naglasio da nasilje koje potresa zemlju posljednjih tjedana opravdava strogo postupanje policije.