Pejčinović Burić na sastanku Ministarskog vijeća OESS-a

Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u Milanu na sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Razgovaralo se o ključnim izazovima koji stoje pred međunarodnom zajednicom manjku dijaloga, unilateralnim akcijama te daljnjem urušavanju pravnog poretka, priopćeno je iz MVEP-a.

Glavni naglasak ministarskog sastanka bio je stavljen na aktualne sigurnosne izazove u Europi s posebnim naglaskom na krizu u Ukrajini.

U svom obraćanju ministrica Pejčinović Burić izrazila je duboku zabrinutost Hrvatske zaoštravanjem krize u Ukrajini, posebno aktualnom situacijom u Azovskom moru i eskalacijom napetosti.

Kako je priopćeno iz MVEP-a, Hrvatska podupire teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama te se zalaže za sprječavanje daljnjeg pogoršanja situacije uz poštivanje međunarodnog prava. Ministrica je izrazila i podršku djelovanju OESS-ove stalne promatračke misije u toj zemlji.

U dijelu govora posvećenom jugoistočnoj Europi naglasila je važnost OESS-ove misije u Bosni i Hercegovini u izgradnji stabilne demokracije i sigurnosti. U tom kontekstu ministrica Pejčinović Burić istaknula je važnost poštivanja odluke ustavnog suda kako u primjeni rezultata izbora radi osiguranja ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, tako i kod predstojećih izmjena izbornog zakona, priopćeno je iz MVEP-a.

Na marginama sastanka ministrica se susrela s ministrom vanjskih poslova Kirgistana Chingizom Aidarbekovim s kojim je razgovarala o mogućnostima za jačanje bilateralnih i gospodarskih odnosa. S belgijskim ministrom vanjskih poslova Didierom Reyndersom razgovarala je o aktualnim izazovima s kojima se susreću EU i druge multilateralne organizacije.

Sastankom Ministarskog vijeća u Milanu završava predsjedanje Italije OESS-om, a u 2019. godini predsjedanje preuzima Slovačka.