Glasovanje u Saboru prekidano učestalim stankama

U Hrvatskom saboru bilo je predviđeno oko 50 prijedloga zakona za izglasavanje. Među njima bili su i "paket" od šest zakona za cjelovitu mirovinsku reformu, a potom je uz nekoliko zatraženih stanki izglasovan i zakon o udomiteljstvu. 

Usvojen je među ostalima i Zakon o Državnom inspektoratu kojim je predviđeno objedinjavanje poslova iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava te Zakon o poljoprivedi kojim se uređuju ciljevi i mjere poljoprivredne politike te stvara okvir za njihovo provođenje.

- Sabor izglasao Zakon o udomiteljstvu, HNS bio suzdržan
-
Usvojen paket mirovinske reforme
- Ponovna uspostava Državnog inspektorata 
- Novi zakon o poljoprivredi 

Uoči najavljenog izglasavanja zakona o udomiteljstvu predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić najavio je da će Sabor za to imati 'dovoljno ruku'. "Danas je zakon predviđen za glasovanje kao točka dnevnog reda i očekujem da ćemo ga usvojiti u tekstu kako ga je Vlada predložila", izjavio je Bačić novinarima u Saboru. Na pitanje je li razgovarao s Klubom zastupnika HNS-a Bačić je rekao kako svakodnevno razgovara s predsjednikom Kluba i članovima Kluba.

Zbog nedostatnog kvoruma, Sabor je nakon pola sata glasovanja, oko 30. amandmana na Konačni prijedlog zakona o mirovinskom osiguranju, nakratko prekinuo sjednicu.

Određujem stanku budući da nema kvoruma, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakog što je odglasovano 30-ak amandmana, te nakon što je zastupnicima poručio kako im ubuduće neće odobriti da obrazlažu zašto povlače svoje amandmane. "Možete samo reći 'povlačim', bez obrazloženja", rekao im je Jandroković priznavši da je pogriješio kad je to dopustio nezavisnom Željku Lackoviću i SDP-ovu Davoru Bernardiću, ne znajući da će se to pokušati zloporabiti.

"Amandmani su raspravljeni jučer, a danas se o njima samo glasuje. Neću dopustiti da radite budale od ljudi koji sjede ovdje", poručio je Jandroković nadvikujući se sa zastupničkom galamom. "Vi radite budale od građana odbijajući sindikalne amandmane", doviknuo mu je Ivan Pernar (ŽZ).