'Žuti karton', a ne otkaz čakovečkom profesoru

Profesor Franjo Dragičević iz Tehničke škole Čakovec koji se prošloga tjedna sukobio s dvojicom učenika - neće dobiti otkaz - odlučio je ravnatelj. Uručio mu je upozorenje o povredi radne obveze s mogućnošću davanja otkaza ako se slično djelo ponovi. Unatoč tomu - uz profesora su stali brojni kolege iznoseći vlastita iskustva učeničkog nasilja.

-
Sindikati spremni i na prosvjed potpore profesoru iz Čakovca
- Sve više nasilja u školama - kako ga spriječiti?
- Nastavnici masovno dijele mučna iskustva s nasilnim učenicima

Načelnica samostalnog sektora za inspekcijski nadzor Marijana Kozarić Ciković izvijestila je kako je inspekcijski nadzor u čakovečkoj školi koji je u tijeku pokazao da ta škola za sada nije iskoristila sve mogućnosti iz dijela svoje nadležnosti i nije kontinuirano provodila mjere koje su propisane zakonom i ostalim propisima. Na pitanje što je utvrdio inspekcijski nadzori, Kozarić Ciković odgovorila je kako sada ne bi iznosila činjenice već će, po utvrđenom cjelokupnom stanju i utvrđenim svim činjenicama, inspekcija izreći inspekcijske mjere iz svoje ovlasti. Niječno je pak odgovorila na pitanje je li inspekcijski nadzor obuhvatio i roditelje.

"Nastavnik je dobio 'žuti karton', a olakotna okolnost za izricanje ovakve mjere jest to što u svom dosadašnjem radu nije imao opomena ovakvoga tipa", izjavila je na konferenciji za novinare ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Podsjetila je da ima 29 godina iskustva u školskom sustavu i visokom obrazovanju te da se, na žalost, susretala i s ovakvim slučajevima, pa i osobno. Međutim, nasilje nije nikad bilo niti će ikad biti dobar odgovor na nasilje niti time bilo što rješavamo, ustvrdila je.

Divjak: Roditelji ne mogu pobjeći od toga da oni odgajaju djecu

"Ovakva situacija svejedno zahtijeva sveobuhvatne mjere i zato ću pokrenuti akcijski plan na razini države u prevenciji borbe protiv nasilja u školama", najavila je ministrica. Ocijenila je kako su pak puno važniji elementi prevencije koji se odnose na sam kurikulum u školama, na edukaciju nastavnika, a jednako tako i na sustav podrške nastavnicima, učiteljima i roditeljima jer ova situacija nije samo rezultat onoga što se događa u školama nego daleko više i jače zadire i u situaciju koja dolazi iz roditeljskoga doma i toga moramo biti svjesni. To pak, ustvrdila je ministrica, nije samo posao škole, već i drugih mjerodavnih institucija i posebno roditelja jer roditelji ne mogu pobjeći od toga da su oni ti koji odgajaju djecu.

Treći element je kampanja vidljivosti, rekla je ministrica i pozvala medije na suradnju uz napomenu kako ta kampanja ne smije imati senzacionalističke elemente, već više onih koji govore kako se i na koji način treba nositi s ovom situacijom u školama  i osvijestiti potrebu nultne stope tolerancije na nasilje bilo gdje, pa tako i u školi. Na pitanje hoće li jedan od elemenata najavaljenog akcijskog plana uključivati i to da učitelji postanu službene osobe, ministrica je odgovorila kako to nije jedini element iako, istaknula je, moramo razviti puno jače pravilnike koji opisuju učenike u riziku u školama iz različitih razloga koji onda omogućavaju da škole reagiraju pravovremeno. Najavila je kako će vrlo brzo i taj pravilnik biti u javnom savjetovanju.

Podsjetimo, otkaz je profesoru prijetio zbog neprimjerene reakcije na provokacije učenika. No, uz profesora su stali brojni kolege iznoseći vlastita iskustva učeničkog nasilja. Sindikati su još u svibnju tražili zakonske izmjene kako bi se napad na prosvjetnog djelatnika tretirao kao napad na službenu osobu. Odgovor, kažu, još nisu dobili. "Dobit će odgovor, nije to tako niti jednostavno vidjeti da li tu postoji potreba za nešto. Mi imamo ona kaznena djela koja zapravo omogućavaju sankciju u odnosu na svakoga tko počini određeno djelo pa i prema profesoru i prema drugim profesijama", rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.Profesor Franjo primio je opomenu na znanje i kaže: "Ako se iz ovoga izrodi donošenje zakona koji će štititi nas nastavnike i sve ostale zaposlenike u školi od sustavnog zlostavljanja učenika, onda će to biti dobro za ovu zemlju".

Učitelji su si odlučili međusobno pružiti potporu na javnom okupljanju protiv svih oblika nasilja u školi pod nazivom "Za sigurne škole".