Theresa May ostaje premijerka

Theresa May preživjela je glasovanje Konzervativne stranke o povjerenju i ostaje britanskom premijerkom. Od 317 zastupnika konzervativaca potporu joj je dalo 200, dok je za njezin odlazak glasovalo njih 117. Ta pobjeda, koja je podigla vrijednost funte, znači da Torijevci neće više moći smijeniti Theresu May godinu dana. Ali njezina tijesna većina predstavlja također poniženje.

Summit EU-a - sutra objava izjave u povodu Brexita

Parlamentarna stranka ima povjerenje u Theresu May kao čelnicu Konzervativne stranke", izjavio je Graham Brady, predsjednik Odbora 1922, dužnosnik unutrašnje organizacije konzervativaca. "To je strašan rezultat za premijerku", komentirao je na BBC-ju Jacom Rees-Mogg, ultraeurofobni zastupnik koji ju je pozvao da hitno odstupi.

Ovakav rezultat donio je premijerki kakav takav mir - novog glasovanja o povjerenju ne može biti u sljedećih godinu dana. No nove političke borbe tek joj predstoje - brexit je zapeo, a mnogi britanski zastupnici ne žele podržati sporazum postignut s Bruxellesom koji je i pokrenuo pobunu među konzervativcima.

Nakon objave rezultata glasovanja premijerka Theresa May kratko se obratila javnosti i među ostalim poručila kako treba nastaviti s Brexitom, kako treba djelovati u nacionalnom interesu i obratiti pozornost na probleme u zemlji. Ovo je bio dugačak i izazovan dan. No na njegovu kraju drago mi je da sam dobila potporu svojih kolega na večerašnjem glasovanju. Zahvalna sam im na toj potpori. Velik broj zastupnika glasovao je protiv mene. Slušat ću što oni govore. Nakon ovoga vraćamo se na posao oko Brexita i izgradnji bolje budućnosti za ovu zemlju, poručila je.

Nekada moćno kraljevstvo našlo se tako zapetljano u gordijski čvor. U parlamentu nema većine ni za jedno od mogućih rješenja: ni za trenutačni sporazum, ni za novi referendum, ni za opoziv Brexita. Za izbore teško da ima vremena, 3 i pol su mjeseca do izlaska. Izvjesna je tek društvena i politička agonija.

Britanska premijerka Theresa May kazala je u parlamentu, uoči glasovanja - da održavanje izbora usred pregovora ne bi bilo u britanskom nacionalnom interesu. "Ovo glasanje nije o tome tko će voditi stranku na idućim izborima, nego o tome ima li smisla promijeniti lidera u ovoj fazi pregovora o Brexitu", kazao je njezin glasnogovornik. upozorila da bi promjena na čelu stranke odgodila ili čak ugrozila izlazak zemlje iz EU-a, planiran za 29. ožujka iduće godine. "Novi vođa stranke ne bi bio na funkciji do zakonskog roka 21. siječnja, pa bi izbori o vodstvu stvorili rizik predaje kontrole nad pregovorima o brexitu oporbenim parlamentarcima", kazala je May.

May: Svim snagama borit ću se za svoj ostanak na vlasti 

U dramatičnom obraćanju britanska premijerka Theresa May poručila je da će se svim snagama boriti za ostanak na vlasti. Naime, zbog kaosa koji je nastao zbog Brexita, njezini konzervativci prikupili su najmanje 48 potpisa za glasovanje o povjerenju, pa će se britanska premijerka već danas suočiti sa zahtjevom za opoziv. "Sir Graham Brady potvrdio je da je primio 48 pisama zastupnika konzervativaca, sada će biti glasovanje o povjerenju u moje vođenje Konzervativne stranke. Borit ću se protiv toga glasovanja o nepovjerenju svime čime raspolažem. Članica sam Konzervativne stranke dulje od 40 godina. Služila sam joj kao aktivistica, blagajnica, zastupnica, ministrica u sjeni, ministrica unutarnjih poslova i sada kao premijerka. Postala sam vođa jer vjerujem u konzervativnu viziju bolje budućnosti", rekla je.