"May je preživjela, ali ne stoji baš čvrsto"

Britanska premijerka Theresa May preživjela je glasovanje u parlamentu koje je pokrenula njezina Konzervativna stranka. Dobila je 200 glasova za i 117 protiv! Ovakav rezultat donio joj je kakav-takav mir. Novog glasovanja o povjerenju ne može biti u sljedećih godinu dana. No nove političke borbe tek joj slijede Brexit je zapeo, a mnogi britanski zastupnici ne žele podržati sporazum postignut s Bruxellesom.

Cijeli dan su se zastupnici očitovali o tome kako će podržati May, no "neprijatelji" premijerke su se nadali da će se neki predomisliti na tajnom glasovanju.  No rezultat podrške nije baš najbolji, jer trećina zastupnika je protiv nje. Preživjela je, ali ne stoji baš čvrsto. Podršku je dobila zato što nemaju jasnu sliku što bi se dogodilo da joj nisu dali podršku. Stranka nema čovjeka koji joj se sviđa kao budući vođa stranke, rekao je Zoran Kurelić s Fakulteta političkih znanosti u emisiji HRT-a "Dobro jutro Hrvatska".

Nadaju se da se u siječnju parlament može izjasniti o Brexitu. Ako ne, onda se stvari dramatično kompliciraju, stoga su joj dali još šansu, smatra Kurelić.

● Theresa May ostaje premijerka

May je dobila povjerenje u stranci no prije svega sada ostaje davanje načelnog povjerenja ispregovaranom sprazumu u britanskom parlamentu. Zadnji trenutak za davanje načelne podrške je 21. siječnja. Ostaje vidjeti kad će ići u parlament s glasovanjem koje je odgodila zato jer je uvidjela da nema podršku. EU je dala suglasnost za taj tekst, čeka se britanski da. Onda slijedi potpisivanje sporazuma te još jedno usvajanje u EU i britanskom parlamentu. May je doživjela u parlamentu dosta udaraca, a jedan je taj da je parlament obvezao Vladu da javno objavi mišljenje njihovog državnog odvjetnika o nekim rješenjima iz sporazuma. Primjerice kako održati meku granicu u sjevernoj Irskoj. Mišljenje državnog odvjetnika da se Velika Britanija unedogled obvezuje na različite režime carina u sjevernoj Irskoj od preostalog kopna odnosno otoka na kojem je Velika Britanija i odvjetnik smatra da je to veliki udar na suverenitet V.Britanije, rekla je Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica za europske poslove.

O ovome je bilo riječi u emisiji 'U mreži prvog'.