Plenković: Krstičević ima moju potporu

Čelnici zemalja članica EU-a, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković, okupili su se na redovitom prosinačkom summitu. Na dnevnom redu dvodnevnog summita bio je niz tema od migracija, reforme eurozone, borbe protiv dezinformacija do višegodišnjeg europskog proračuna.

Premijer Plenković je nakon sjednice rekao kako je bio dosta uzbudljiv dan - najprije Vlada, a sada summit EPP-a, pripreme za Europsko vijeće. 'Za nas je posebno važna tema prva orijentacijska rasprava o višegodišnjem financijskom okviru, dakle za proračunsko razdoblje za EU 2021.-2027. Nastavno na nedavno održan sastanak prijatelja kohezijske politike u Bratislavi, Hrvatska će i ovdje objasniti ono što je nama važno - novi globalni prioriteti, za politiku sigurnosti vanjske i unutarnje, pitanje migracija, borbe protiv terorizma, klimatskih promjena - svega onoga što se odnosi na razvojnu politiku, ali i zadržavanje tradicionalnih politika, pogotovo za novu članicu poput nas, a ona se odnosi i na kohezijsku politiku i na poljoprivrednu politiku.', dodao je Plenkovi.

Premijer je naglasio da trebamo naći jedan dobar balans kako bismo kroz dva financijska okvira zaista uspjeli dignuti one dijelove Hrvatske koji su manje razvijeni na onu razinu koja postoji u EU-u.


'Zbog nepotrebnog, lošeg referenduma sada cijela Europa ima problem'

Osvrnuo se i na raspravu oko Brexita, rekao je da žele čuti stajalište premijerke May. 'Ona je dobila potporu jučer u svom klubu, međutim cijela scena je oslabljena. Očito će danas doći s apelom za traženje nekih dodatnih jamstava. Smatramo da je ugovor o povlačenju zaista kvalitetan, na njemu se puno radilo - svi bitni aspekti politika su pokriveni, politička deklaracija daje svoj okvir i hologram razvoja budućih odnosa. Mislim da sada treba učiniti puno političkog napora da se to i postigne. Ukoliko do toga ne dođe, postoji uvijek šansa da Ujedinjena Kraljevina zatraži produljenje roka iz članka 50, da ne bude tog 'hard Brexita', nakon toga ćemo vidjeti kako će se pregovori odvijati.', dodao je.

Plenković je kazao kako smatra da zbog nepotrebnog, lošeg referenduma i u mnogim aspektima lažne kampanje sada cijela Europa, naročito Ujedinjena Kraljevina, ima problem.


'Nema većeg zagovaratelja europskom putu BiH od Hrvatske'

Na pitanje da prokomentira zašto je tražio da se večeras tijekom radne večere govori o BiH, a ništa se nije u toj zemlji promijenilo od posljednjeg sastanka, Plenković je rekao da većeg zagovaratelja od europskog puta BiH nema od Hrvatske. 'To jako dobro znaju i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i mi ćemo na tome ustrajati i nastojati na svaki način pomagati taj put, podupirati europske reforme. Imali smo i sjednicu Vlade, brojni bilateralni ugovori, tehnička potpora, nema toga što Hrvatska neće napraviti - bilo da radi s razine Vlade, bilo da radi s razine diplomacije ili zastupnika u EP-u. Jako ćete se dobro sjetiti tko su vam bili glavni advokati kada je trebalo podnijeti zahtjev za članstvo - da je bilo do nekih drugih zemalja, vjerujte, odgodilo bi se to', naglasio je premijer.


O 'aferi SMS': 'Cijela ta afera nije dobra'

Plenković se osvrnuo i na 'aferu SMS' i ostavku Vlade Galića, predsjedničina savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost, rekao je da je vidio vijest kada je sletio, ne zna ništa o tome, osim onoga što je objavljeno. 'Imat ćemo u ponedjeljak sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost, pa ću malo više znati o toj temi. Ali, cijela ta afera nije dobra, ja iza toga stojim i treba je rasvijetliti do kraja', rekao je.


O nabavi aviona: 'Hrvatska strana je u potpunosti mirna'

Odgovarajući na pitanje čija je greška zaplet oko nabave izraelskih vojnih zrakoplova i ima li ministar Krstičević njegovo povjerenje, premijer je rekao da je Krstičević potpredsjednik Vlade i ministar obrane koji je uložio jako puno u reformu obrambenog sustava, poboljšanja svih mogućih aspekata položaja hrvatske vojske, hrvatskih vojnika. 'On je ima pravu stečevinu iza sebe i tu nema dileme. To je ministar obrane kojeg hrvatski vojnici jako cijene, a cijene ga i hrvatski birači. Tu je hrvatska strana u potpunosti mirna', dodao je.