Afganistan otvorio novi trgovački put za Europu

Predsjednik Ashraf Ghani otvorio je rutu poznatu kao koridor Lapis Lazuli na svečanosti u zapadnoj pokrajini Heratu.

"Afganistan je bio izoliran više od 17 godina, danas je povezan sa susjedima i dalje od toga", rekao je Ghani na događaju s kojeg su prvi kamioni puni suhog voća, začina i tekstila krenuli za Turkmenistan, Azerbajdžan, Gruziju i Tursku. Koridor je zadnji u nizu energetskih i transportnih projekata namijenjenih pretvaranju Afganistana u trgovačko središte u srcu centralne Azije.

Novi koridor, koji uključuje mrežu cesta i željeznica te pomorskih pravaca kreće iz Afganistana prema Turkmenistanu, Azerbajdžanu i Gruziji, a potom prelazi Crno more prema Turskoj i dalje prema Europi.

Ghani, bivši dužnosnik Svjetske banke, snažno zagovara te projekte, uključujući deset milijardi dolara vrijedan i ove godine otvoren plinovod TAPI (Turkmenistan, Afganistan,Pakistan i Indija). Ujedno  pokušava smanjiti ovisnost Afganistana o istočnom susjedu Pakistanu s kojim ima dugu povijest složenih odnosa.

Afganistan optužuje Pakistan da pruža utočište talibanskim pobunjenicima, što Pakistan odbacuje. Glavni granični prijelazi između dviju zemalja često su zatvoreni zbog političkih i sigurnosnih razloga.