Theresa May traži ustupke od Europske unije

Čelnici zemalja članica Europske unije započeli su u četvrtak popodne dvodnevni summit, na kojem će, iako nije tako planirano, dominirati pitanje Brexita nakon što je premijerka Theresa May odgodila glasovanje u britanskom parlamentu o dogovorenom sporazumu o izlasku iz EU-a. Na dnevnom redu summita, na kojem sudjeluje i premijer Andrej Plenković, niz je tema, od migracija, reforme eurozone do višegodišnjeg europskog proračuna.

Odlaskom u Breuxelles Tjeresa May obećala je da će pokušati dobiti bolje uvjete za izlazak Velike Britanije iz Europske Unije. Unija je voljna razmotriti dodatna jamstva kako bi se izbjeglo vraćanje tvrde granice između Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske. Pojednostavljeno, one bi činile "jedinstveni carinski teritorij" sve do postizanja sporazuma o slobodnoj trgovini.

Shvaćamo zabrinutost Therese May, no više od ispregovaranog ne možemo ponuditi, poručili su čelnici europske 27-orice. "Mislim da je važno izbjeći svaku nejasnoću. Ne možete ponovo otvoriti pravni ugovor. Ne možemo pregovarati o onome što je pregovarano nekoliko mjeseci. Možemo imati političku raspravu u ovom kontekstu" , govori Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

"Ne vidim da još jedanput možemo pregovorati o sporazumu. Može se govoriti o jamstvima, no 27 država članica će imati jedinstveni pristup prema postizanju dobrog odnosa s Velikom Britanijom nakon njihova odlaska", rekla je Angela Merkel, njemačka kancelarka.

"Jasno je da se sporazum o Brexitu neće ponovno otvarati niti mijenjati, no postoji mogućnost da se više približimo. To je u interesu svih. Velikoj Britaniji ne može biti u interesu tzv. tvrdi brexit, kao što i Unija želi organizirani izlazak", napominje Sebastian Kurz, austrijski kancelar.

Prije rasprave, čelnici EU-a odali su počast poginulima u terorističkom napadu u Strasbourgu.