EU dao određena jamstva May za Brexit

Čelnici država EU-a dali su u sinoć jamstva britanskoj premijerki Theresi May da sporazum o Brexitu, koji je prošli mjesec dogovorila i bori se da ga odobri britanski parlament, neće Veliku Britaniju zauvijek vezati uz pravila EU-a.

- May neće voditi konzervativce na novim izborima

Čelnici EU-a okupljeni na radnoj večeri u Bruxellesu odgovorili su na molbu May da dobije dodatna jamstva, 24 sata nakon što je preživjela pokušaj svrgavanja u vlastitoj stranci. Ona je tražila pomoć u savladavanju otpora u svojoj zemlji irskom "zaštitnom mehanizmu" ("backstop") - sigurnosnoj klauzuli koja obvezuje Veliku Britaniju da slijedi trgovinske odredbe EU-a dok se ne postigne novi dogovor kojim bi se izbjegla "čvrsta granica" na irskom otoku.

Zatim je 27 čelnika EU-a poručilo May da će učiniti  sve da se novi dogovor s Britanijom postigne do 2021., kako se klauzula o "backstopu" nikada ne bi ni trebala aktivirati. Oni su, međutim, naglasili da nema govora o ponovnom pokretanju pregovora o već dogovorenom sporazumu o Brexitu.

Čini se da je susret čelnika EU-a s May poslužio jedino kako bi se stvorio dojam da se na nečemu radi do razdoblja nakon Božića, kad May mora dobiti parlamentarni pristanak na njezin dogovor ili se suočiti s rizikom kaotičnog Brexita u ožujku. Mnogi diplomati očekuju daljnje razgovore s visokim ulogom sljedeće godine.


Britanci pokušaje May da dobije jamstva od EU-a proglasili ponižavajućima

Pokušaje britanske premijerke Therese May da od Europske unije dobije jamstva za svoj sporazum o Brexitu njezini su protivnici u petak proglasili sramotnim neuspjehom koji nije pomogao u ublažavanju otpora prema tom dogovoru u britanskom parlamentu.

"Čini se da premijerka nije uspjela uvesti veće promjene vezano uz svoj sporazum o Brexitu", istaknuo je glasnogovornik oporbenih laburista Keir Starmer. "Ne možemo ovako nastaviti. Premijerka mora idući tjedan na dnevni red vratiti glasovanje o sporazumu i dati parlamentu da ponovno preuzme kontrolu", dodao je.

Britanski mediji pišu kako je May u Bruxellesu ponižena. "Europski čelnici odbacuju njezinu ideju spašavanja posrnulog sporazuma", piše Guardian. "Nož u backstop: europski čelnici poručili premijerki da se goni", pišu novine Sun, referirajući se na privremeno pravno rješenje koje jamči otvorenost irske granice, ali stavlja Sjevernu Irsku u ponešto drugačiji trgovinski aranžman od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanija je u političkoj krizi i ne zna se kako će se Brexit razvijati. Scenariji su razni - od kaotičnog Brexita bez dogovora do novog glasovanja o članstvu u EU-u.

David Lidington, zamjenik premijerke Therese May, pozdravio je summit kao prvi korak. No njezini protivnici smatraju ga neuspjehom. "Mislim da smo sinoć svjedočili potpunom neuspjehu britanske pregovaračke pozicije koja je ogoljena", kazao je Nigel Farage, jedan od glavnih boraca za Brexit.
Diplomati najavljuju da bi se May mogla vratiti po drugi krug jamstava, ovaj put s "pravnom snagom", a neki su rekli kako su je spremni saslušati i udovoljiti joj.
No čelnici su upozorili i da je EU spreman da Britanija izađe bez dogovora, radije nego da riskira svoj sustav bliske integracije.