Plenković: EU mora pomoći Bosni i Hercegovini

U Bruxellesu se nastavlja summit čelnika država Europske unije. Sudjeluje i premijer Andrej Plenković, a očekuje se i radni sastanak na vrhu država europodručja.

Plenković je izjavio da nakon njegovih istupa o Bosni i Hercegovini sada čelnici zemalja članica EU-a shvaćaju da u BiH postoji problem s izbornim zakonom i da ga treba riješiti. Istaknuo je da će nastaviti inzistirati na tom pitanju i "to u najboljoj namjeri prema cijeloj BiH".

Vrlo je važna poruka da to što radimo, radimo principijelno, nije ništa osobno ni protiv koje stranke. Pokušavamo rasvijetliti jednu temu koja to i zaslužuje, rekao je.

Prije nekoliko dana trojica bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling poslali su pismo na adresu visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica u kojem optužuju Hrvatsku da se miješa u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine. Plenković kaže da se na to pismo nitko na Europskom vijeću nije ni osvrnuo.

Plenković je komentirao i raspravu u Saboru koja se vodila oka teksta Deklaracije o položaju Hrvata u BiH i europskom putu BiH. Mi imamo pravo artikulirati naš politički stav. Bilo da je riječ o vladi ili Hrvatskom saboru. Manje je važno što pojedini akteri misle, uključujući i one unutar HDZ-a. Važno je pokušati dobiti što širi konsenzus za jednu jasnu političku deklaraciju, rekao je, dodajući kako smatra da zadnji nacrt Deklaracije ima izbalansiranu i jasnu poruku i misli da se postigao dobar stav.

Ponovio je da u Daytonu, gdje je zaključen mirovni sporazum o BiH, nikome nije padala na pamet mogućnost ovakvog izbornog inženjeringa. Tada je postojala dobra volja da se uspostavi mir za suživot, za pomirbu, da se ide naprijed, a ne da sad imamo situaciju da se jedan narod osjeća izigranim, a to su Hrvati. To je stvar principa i to govorim s punim uvjerenjem. Praviti se kao da se ništa nije dogodilo, staviti tu temu pod tepih, da će to sve voda odnijeti - to nije normalno. Nema šanse da se to dogodi. Moramo u jednom trenutku reći: čekajte ljudi, to nije dobro, rekao je premijer.