Theresa May ljutita na Junckera jer ju je navodno nazvao "nebuloznom"

Još jedan skup čelnika zemalja Europske unije protekao je u znaku Brexita. Premijerka May pokušala se izboriti za ustupke u sporazumu o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a. Dobila je određena obećanja, no glavnu bitku i dalje će voditi u Londonu. Summit je protekao u napetom ozračju, što je pokazala svađa britanske premijerke i čelnika Europske komisije koju su zabilježile kamere.

Theresa May vraća se u Veliku Britaniju zadovoljna. Čelnici Unije dali su joj dodatna jamstva za irski "zaštitni mehanizam", takozvani backstop. Riječ je o sigurnosnoj klauzuli koja obvezuje Britaniju da slijedi trgovinske odredbe Unije dok se ne postigne dogovor kojim bi se izbjegla "čvrsta granica" na irskom otoku.

Kamere su snimile nimalo ugodan razgovor britanske premijerke i Jean-Claudea Junckera. Oboje su poslije priznali da su vodili težak razgovor, u kojem su izrečene i uvrede, te da su bili na rubu grubog rastanka. 

May, pod žestokim pristiskom kod kuće oko pitanja brexita, tijekom jutra je željela od Junckera dobiti pojašnjenje njegovih jučerašnjih izjava. Na službenoj snimci na kojoj se vide njih dvoje kako razgovaraju uoči početka sjednice u Bruxellesu uočava se da se britanska premijerka nervozno obraća Junckeru koji ju drži za nadlakticu i klima glavom.

Iako se ne čuje što si govore, angažirani čitači s usana u Bruxellesu kažu da je May upitala: "Kako si me nazvao? Nazvao si me nebuloznom, jesi".

Juncker je uzvratio: "Ne, ne, nisam nisam".

May je kasnije na konferenciji za novinare rekla da Junckerov komentar kojim ju je navodno nazvao "nebuloznom" nije bio upućen njoj nego cijeloj raspravi koja se u četvrtak vodila na Europskom vijeću.

Druge teme summita

Kad je riječ o drugim temama summita, odnosno europskom proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. - i dalje podjele među članicama. Bogatije zemlje traže više novca za obranu te zaštitu vanjskih granica. Zbog toga planiraju smanjiti sredstva za koheziju i poljoprivrednu politiku. Hrvatska je upozorila na svoju specifičnost i na to da je kao najmlađa članica samo pet godina imala priliku koristiti se europskim fondovima.

Ovaj sumit bio je posvećen i drugim vanjskopolitičkim temama - produljene su sankcije Rusiji, razgovaralo se o stanju u Ukrajini, a posebno je osuđena ruska intervencija u Azovoskome moru.