London se ubrzano priprema za Brexit bez sporazuma

Britanska vlada ubrzat će pripreme za Brexit bez sporazuma, što je sve izvjesnije zbog velikog protivljenja britanskih zastupnika uvjetima dogovora postignutog s Europskom unijom.

Britanska premijerka Theresa May odgodila je glasanje o sporazumu o Brexitu u parlamentu 11. prosinca i ono bi se sada trebalo održati sredinom siječnja zbog čega je neki zastupnici optužuju da na taj način želi na njih izvršiti pritisak da prihvate sporazum jer se približava rok izlaska iz EU-a 29. ožujka. May, koja je prošli tjedan preživjela glasanje o povjerenju u svojoj Konzervativnoj stranci, upozorila je parlament da su alternative njezinom sporazumu izlazak iz EU-a bez sporazuma ili otkazivanje Brexita.

"Danas ćemo razgovarati o planovima za izlazak iz EU-a bez sporazuma", rekla je ministrica Penny Mordaunt. "Apsolutno je ispravno da sada ubrzamo planiranje za taj slučaj. Ne samo da moramo pripremiti zemlju, nego je to također i najbolji način kojim ćemo osigurati da sporazum bude usvojen."

Ministar James Brokenshire rekao je za BBC Radio da vlada to čini "nevoljko".
"To nije nešto što želimo, to nije nešto što još uvijek očekujemo jer želimo da sporazum bude usvojen, da prođe glasanje u parlamentu, ali mislim da je ispravno i potrebno da nastavimo s radom na pripremama za brexit bez sporazuma", rekao je.

Mike Amey iz investicijske kuće PIMCO kazao je kako ne vjeruje u brexit bez sporazuma i smatra da će Britanija vjerojatnije produljiti rok za izlazak iz EU-a ili povući odluku o aktiviranju članka 50 Ugovora o EU o odlasku.