Summit u Beču: Oči Afrike uprte su prema Europi

Beču je održan sastanak čelnika država Europske unije i afričkih zemalja. Glavno je pitanje bilo kako potaknuti razvoj Afrike, kontinenta iz kojeg - u potrazi za boljim životom - odlaze milijuni, većinom u Europu. Sudionici s obje strane naglasili su da to nije bio skup o migracijama, već o potencijalu koji Afrika ima. Istaknuo je to i hrvatski premijer Andrej Plenković koji smatra da treba intenzivirati suradnju s afričkim državama.

VIDEO: Plenković: Summit s Afrikom prilika za jačanje trgovine


"Posljednjeg mjeseca predsjedanja Unijom Austrija je odlučila okupiti europski i afrički politički vrh. I sve samo iz jednoga cilja - iznijeti zajedničke napore svih vlada sa svrhom jačanja i stabiliziranja afričkih država. Da bi se to postiglo, potreban je novi partnerski odnos. "Upravo taj partnerski odnos moramo izgraditi mi - političari. Jednako tako moramo se posvetiti humanitarnom partnerstvu jer životni uvjeti u nekim dijelovima Afrike podsjećaju na srednji vijek - a to se mora što prije promijeniti", poručio je austrijski premijer Sebastian Kurtz.

Europa je najveći gospodarski partner Crnoga kontinenta. No poslovanje se ne temelji uvijek na pravim partnerskim odnosima. Katkad se osjeća kolonijalni način trgovine koji nikako da se promijeni. "Želimo izgraditi nove odnose, partnerske, koji će izdržati test vremena. Samo ravnopravni odnosi mogu donijeti korist svima nama", kazao je predsjednik Ruande Paul Kagame.
Oči Afrike uprte su prema Europi. Mnogi stanovnici Afrike Stari kontinent smatraju rajem na zemlji - i učinit će sve da bi onamo stigli. Jean-Claude Juncker poručio je kako ovo nije summ o migracijama, nego sastanak na vrhu kojemu je cilj izgradnja partnerskog i ravnopravnog odnosa dvaju kontinenata". "Migranti su, nažalost, bacili sjenu i na ovaj summit. No ako o problemima govorimo otvoreno - ako se gospodarski pomogne Africi - stanovništvo neće imati potrebe bježati preko granice", rekao je predsjedatelj Afričke unije Moussa Faki Mahamat.
I pred Hrvatskom je velik posao - dosadašnji gospodarski angažmani nedovoljni su - pa je ovaj summit idealna prilika za promidžbu. "Sigurno da i ovakvi politički forumi mogu malo otvoriti kanale komunikacije i izgraditi određene poslovne prilike", izjavio je premijer Andrej Plenković.
U svakom slučaju, svi samit ocjenjuju uspješnim. Jer logika je jasna - treba investirati u afričko gospodarstvo, zaposliti lokalno stanovništvo i tako smanjiti migracijske valove s tog kontinenta.