Bošnjaković: Stvaramo mišljenje o sustavu na temelju neuspješnih predmeta

Ne prestaju reakcije zbog puštanja Darka Kovačevića Daruvarca iz pritvora. Skupina građana za danas je najavila prosvjed na glavnom gradskom trgu i ispred zgrade Općinskoga suda. Podsjećamo, na Općinskom sudu u Zadru sudi mu se za nemilosrdno premlaćivanje 18-godišnje djevojke u lipnju ove godine.

Je li pravosuđe zakazalo u slučaju Daruvarac - bilo je jedno od pitanja za ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića - koji je bio gost emisije Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Svi smo ogorčeni, svi smo vidjeli kakvo je kazneno djelo počinjeno i ogorčeni smo što u šest mjeseci nije izrečena prvostupanjska presuda i to je najteži dio cijelog događaja, rekao je ministar Bošnjaković. Bio sam u nedjelju u Zadru, zanimala me cijela kronologija, slijed događaja, vidio sam da je najveći problem bila bolest raspravnog suca. Sudac je proveo već tri rasprave u tom predmetu i bio pred zaključenjem svega toga, no naglo se razbolio i otišao u bolnicu. To nas je dovelo do novog suca, rasprava je počela ponovno, obrana je iskoristila pravo da traži izuzeće suda, i to dva puta, i to je usporilo cijeli postupak. Vjerujem da će rasprava biti vrlo brzo završena, dodao je.

Ministar smatra da javnost stvara mišljenje o cijelom sustavu na temelju neuspješnih predmeta. Po tome mjerimo sustav i pada sjena na sve što je dobro odrađeno, rekao je ministar.

Veliko suglasje postoji, kaže da idemo u izradu potpuno novog zakona o kaznenom postupku. Sadašnji Zakon o kaznenom postupku ima niz direktiva EU-a koje su implementirane u njega i koje su zadane. To će ostati i u sljedećem aktu. Tu nam je prilika, smatra, da promijenimo neke stvari oko kojih postoje prijepori. 2008. smo donijeli novi zakon i već smo ga osam puta mijenjali. Mjenjamo ga svake godine, sada će biti deveta izmjena.

Prema njegovim riječima, u prvom tromjesečju moglo bi se izaći s nekim izmjenama Kaznenog zakona, nakon toga će se formirati šira radna skupina koja će početi rad na opsežnom aktu. Ne mogu reći kada će sve završiti, to je veliki posao. Možda za godinu i pol bi se moglo doći do nekog radnog teksta, nacrta, to je snažan dokument koji mora proći svoju proceduru, rekao je.

Na pitanje hoće li novi Zakon spriječiti situacije kao ove u Zadru Bošnjaković je odgovorio da je u Zadru problem bio specifičan, ne možemo očekivati, kaže, da će se sudac razboljeti pred kraj predmeta. Mislim da se pretjeruje sa stvaranjem percepcije da je pravosuđe nefunkcionalno i stvari ne funkcioniraju. Imamo pristojne rezultate - u sustav pravosuđa svake godine primamo više od milijun  200 tisuća predmeta, rješavamo više od toga što primimo. Nama treba iskorak, želimo digitalizirati procese jer tako bismo mogli ubrzati mnogo toga. Možemo spajati sudove i dobiti suce koje će se moći prerasporediti. S jedne strane se rješavaju predmeti više nego što ih se prima, a digitalizacija će sve ubrzati, za nekoliko godina ćemo biti na dobroj razini, smatra.

Ministar se osvrnuo i na problem s blokiranim građanima. Izjavio je da njihov broj pada nakon što je Vlada donijela tri zakona. Jedna od mjera bila je oprost dugova do 10 tisuća kuna i dosta tih dugovanja je u toj proceduri oprošteno. Od 1.1. idu izmjene zakona o osobnom stečaju potrošača, stupa na snagu jednostavni stečaj potrošača do 20 tisuća kuna i tu će se niz blokiranih građana osloboditi blokade, najavio je.
Ministar je ukratko objasnio i proceduru: Ako ste dužni, doći će vam obavijest od Fine - ako ste u kategoriji građana koji ispunjavaju uvjete za osobni stečaj - možete izabrati želite li stečaj ili ne. Ako ste suglasni, ovisno o nekretnini kojom raspolažete postupat će se s vama, ako ne želite, ostat ćete blokirani. Ako građani imaju veća dugovanja, veća od 20 000 kuna, postupak je redovit, za to je potrebna suglasnost blokiranoga građanina i rokovi su znatno dulji.