EU postigao dogovor o zabrani plastike za jednokratnu upotrebu

Europska unija postigla je dogovor o zabrani plastike za jednokratnu upotrebu, poput plastičnih tanjura ili slamki, objavilo je austrijsko predsjedništvo.

Savezna austrijska ministrica za održivost i turizam Elisabeth Koestinger u tvitu je napisala da je dogovor postignut, opisujući to "prekretnicom u našim naporima da smanjimo količinu plastičnog otpada".

Okvirni dogovor trebaju službeno potvrditi zemlje članice EU-a i parlament EU-a i očekuje se da će stupiti na snagu za dvije godine.

U svibnju je Europska komisija predložila zabranu niza plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu za koje postoje alternative koje nisu od plastike, istodobno smanjujući uporabu predmeta poput jednokratnih plastičnih posuda za hranu. Više od 80 posto otpada u morima čini plastika, navela je tada komisija.

Plastični otpad poseban je problem u svjetskim morima jer se sporo razgrađuje i njegovi tragovi često se pronalaze u životinjskim vrstama poput kornjača, kitova ili ptica te u plodovima mora kojima se hrane ljudi.