Europska komisija odobrila novi prijedlog talijanskog proračuna

Europska komisija odobrila je revidirani prijedlog proračuna talijanske vlade, čime bi se trebalo izbjeći otvaranje postupka zbog prekomjernog proračunskog deficita.

Europska komisija poslala je pismo talijanskoj vladi u pogledu novih fiskalnih mjera koje je predložila nakon što prethodni prijedlog proračuna nije dobio zeleno svjetlo Bruxellesa.

- U današnjem pismu primaju se na znanje nove fiskalne mjere koje je predložila talijanska vlada te se kaže da će, budu li te mjere izglasovane u talijanskom parlamentu do kraja godine, to omogućiti Komisiji da ne preporučuje pokretanje postupka zbog prekomjernog deficita u ovoj fazi, rekao je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Komisija je u listopadu odbacila talijanski prijedlog proračuna za 2019., ocijenivši da na "nezapamćen" način krši europska pravila i zatražila od Rima da ga revidira u roku od tri tjedna ili će se suočiti s disciplinskim mjerama.

Nakon nekoliko tjedana žestokih napada koji su iz Rima upućivani u Bruxelles, talijanska vlada je prošli tjedan pristala smanjiti rashodovnu stranu i revidirati prijedlog proračuna s ciljanim deficitom od 2,04 posto BDP-a.