Sto dana do Brexita - okršaj May i Corbyna

Još jedna burna rasprava u britanskom parlamentu. Naravno, zbog Brexita. Premijerka Theresa May i vođa oporbe Jeremy Corbyn međusobno su se optuživali, svađali, a bilo je tu i uvreda. U isto vrijeme u Bruxellesu su se već počeli pripremati na mogućnost da sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva uopće ne bude.

Stadionska atmosfera bila je u Westiminsterskoj palači, uz žestok okršaj premijerke i vođe oporbe. Vođa laburista Jeremy Corbyn tvrdi da vlada gura zemlju u neviđenu krizu odugovlačeći s glasovanjem o sporazumu koji je donijela iz Europske unije i tvrdnjama da se može postići još bolji. Napada vladu da izdvajanjem četir milijardi funti za slučaj propasti dogovora oduzima novac policiji i zdravstvenom sustavu.

Konzervativni zastupnici tvrde da je vođa oporbe na ovu premijerkinu repliku, udaljen od mikrofona, promrmljao: "Glupa žena".  Uzvratio je Paul Scully, zastupnik Konzervativne stranke, koji je upitao Corbyna: - Ove godine, kada slavimo 100 godina otkako su žene dobile pravo glasa, misli li cijenjeni zastupnik, da je prikladno u ovoj ustanovi nazivati nekoga glupom ženom?

Za crni scenarij izlaska Velike Britanije bez dogovora priprema se i Europska unija. Pokušat će minimizirati štetu u zračnom prometu, trgovini i sektoru financijskih usluga.

Obje strane strahuju od problema za europske državljane koji žive u Velikoj Britaniji i obratno. Europska komisija pozvala je članice da u slučaju propasti dogovora zadrže prava Britanaca koji legalno borave i rade na njihovu teritoriju. Pritom isti tretman očekuje i za državljane EU-a u Britaniji.