Anak Krakatau izazvao smrtonosni tsunami - više od 220 mrtvih

Više od 220 ljudi je stradalo, a više od  800 je ozlijeđeno u razornom tsunamiju koji se obrušio na obale Sundskog prolaza u Indoneziji. Tsunami je najvjerojatnije prouzročila erupcija vulkana Anak Krakatau. Katastrofa podsjeća na onu iz 2004., kada je dan poslije Božića diljem Azije poginulo više od 220.000 ljudi.

Izvješća o stradanju ljudi stigla su iz regija Pandeglang, Južni Lampung i Serang. Stotine zgrada urušene su ili oštećene. Tisuće stanovnika evakuirane su na viši teren. Broj nestalih zasad je nepoznat. Snimke na društvenim mrežama pokazuju posljedice tsunamija.

Brojne spasilačke ekipe neprekidno pod ruševinama tragaju za mrtvima i preživjelima. Poginulih je sve više, a njihove obitelji dolaze u bolnice na identifikaciju.

Posjetitelji rock-koncerta počeli su vrištati kad je golemi tsunami pogodio plažu u Indoneziji dok su članovi sastava nestajali s urušene pozornice. Oko 200 zaposlenika državne elektrodistributerske tvrtke PLN i članova obitelji okupilo se na plaži Tanjung Lesung na zabavi u povodu proslave kraja godine kad se tsunami obrušio na to područje. Videosnimka koja kola društvenim mrežama pokazuje posjetitelje koncerta kako uživaju u glazbi i zatim vrište kad je val pogodio pozornicu i povukao članove sastava.Srušene su stotine domova, na svakom koraku uništeni automobili i motocikli, oštećene su i blokirane brojne prometnice, što otežava pristup spasiocima. Stanovnici kažu da nisu vidjeli niti osjetili znakove upozorenja, poput potresa ili povlačenja oceana prije tsnamija, a nikakav alarm nije se oglasio.


Anak Krakatau: stalna prijetnja indonezijskog vulkana

Proteklih se mjeseci često izvještavalo o pojačanoj aktivnosti vulkana Anak Krakatau (Dijete Krakataua). Iz indonezijske geološke agencije izvijestili su da je vulkan u petak eruptirao i da je erupcija trajala dvije minute i 12 sekundi, stvarajući oblak pepela visok 400 metara. Preporučili su da se zabrani približavanje krateru na udaljenost manju od dva kilometra.

Vulkan Anak Krakatau, oko 50 kilometara od plaža pokrajine Banten, već je dugo prijetnja ljudima na kopnu. Erupcija Krakataua 1883., jedna od najgorih u modernoj povijesti, pokrenula je golemi tsunami koji je ubio oko 36.000 ljudi, a zaglušujuća buka mogla se čuti čak u Australiji.

Anak Krakatau ili Dijete Krakataua počeo se formirati 1927. na ostacima kaldere Krakataua. Trenutačno se uzdiže 338 metara iznad površine mora, objavila je nacionalna geološka agencija. Erumpirao je 2016. i 2017. i pojačano je aktivan od siječnja ove godine. Zbog više manjih erupcija u srpnju i kolovozu proširena je zabranjena zona oko otoka.