Kako se stranke pripremaju za europske izbore

Iduće godine ponovno nas očekuju izbori. U svibnju biramo 12 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Za mnoge stranke ti će izbori biti najpouzdaniji test snage - uoči predsjedničkih izbora potkraj godine te parlamentarnih 2020.

Stranka na vlasti europskim izborima posvetit će se početkom godine. Dosad su, kaže glavni tajnik, imali druge prioritete. Ono što se za sada zna - HDZ ide samostalno.

"Mi ćemo se europskim izborima početi baviti nakon Nove godine. Onda ćemo definirati i naš program i kandidate na listama", rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a.

Zato se o europskim izborima itekako razgovaralo u SDP-u. Cilj je za njih jasan i očekuju najmanje tri mandata.

Na listi sastavljenoj prema zip-modelu bit će najjača imena, ali i sadašnji europarlamentarci - Biljana Borzan i Tonino Picula.

"Zadatak SDP-a je da osigura zastupnike Hrvatske u Briselu, a ne sluge Brisela ovdje u Hrvatskoj", istaknuo je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Amsterdamska koalicija za europske se izbore počela pripremati prije godinu dana. U međuvremenu, koaliciju je napustila stranka Pametno, a priključio se HSS. Lista će biti poznata u siječnju.

"Ono što smo dogovorili da na listu ide prvi IDS, drugi idemo mi, treći HSS, kolega Beljak 11., ja 12. Imamo najavu priključenja još nekih", rekla je Anka Mrak Taritaš, Amsterdamska koalicija (GLAS).

Ali među njima nije HNS. Navodno su se nudili Amsterdamskoj, ali nije prošlo. Obrise liste HNS će imati u siječnju.

Ali i da izlazimo sami, evo, izbori u Splitu, Osijeku koji su na 17, 20 posto nam daju vjere da možemo napraviti minimalno jednog zastupnika", Stjepan Čuraj, HNS.

U uspjeh vjeruju i u Stranci rada i solidarnosti. No koja to imena jamče uspjeh - ne otkrivaju. Listu će objaviti neposredno nakon što se raspišu izbori.

"Računamo na najveći dio nestranačkih ljudi koji imaju svoj imidž u javnosti i u svojoj struci i mislim da na taj način možemo najviše pomoći u EU parlamentu pomoći Hrvatskoj", istaknuo je Kažimir Varda, Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti.

U Mostu nezavisnih lista od ljeta su na terenu. Lista će biti sastavljena od najjačih imena. Očekuju dva mandata.

"Mi ćemo se zalagati za program Europe, suverenih država, isto tako bit ćemo usmjereni na održivi razvoj, na bolje povlačenje europskih fondova", govori Sonja Čikotić, Most nezavisnih lista.

Neovisni za Hrvatsku formalnu odluku o tome tko će biti njihovi predstavnici nisu donijeli. No ne skrivaju da su im europski izbori vrlo važni.

"Mislim da ćemo listu sastaviti s najjačim ljudima koji će na taj način pred biračima testirati odjek politike koju smo zastupali", istaknuo je Zlatko Hasanbegović, Neovisni za Hrvatsku.

U Živom zidu ne skrivaju da su euroskeptici. Ipak, na izbore idu i očekuju maksimalan rezultat.

"Ključne teme koje ćemo mi potegnuti su pitanje razvoja hrvatskog gospodarstva, znači, onemogućiti da roba treće klase iz zemalja Europske unije preplavlja hrvatsko tržište dok domaća proizvodnja propada", naglašava Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Za većinu stranaka, europski će izbori biti test prije onih glavnih - predsjedničkih i parlamentarnih. Bit će to ocjena svega što se u hrvatskoj politici dogodilo u protekle dvije godine.