Martinović iz Dugine obitelji: Nismo svi jednaki pred zakonom

Prije nešto više od dva tjedna u Saboru je izglasan Zakon o udomiteljstvu koji je izazvao prijepore u vladajućoj koaliciji. Naime, u njemu su izostavljeni životni partneri odnosno osobe koje žive u istospolnim zajednicama.

Zbog toga bi se Hrvatska mogla suočiti s brojnim tužbama Europskom sudu za ljudska prava, koji već godinama o ovom pitanju donosi presude u korist istospolnih partnera dajući im pravo na udomljavanje djece. O ovoj temi u Studiju 4 govorio je koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

- Smatramo da zakon nije ustavan budući da vi po njemu možete pristupiti postupku procjene za udomiteljstvo ukoliko ste pojedinačna gay osoba, ukoliko ste lezbijka, ukoliko ste biseksualna osoba suprotnog spola, ali ako ste osoba koja je sklopila životno partnerstvo, vi ste u početku blokirani od pristupa procjeni. Nismo svi jednaki pred zakonom, kao što bi nam Ustav to trebao omogućiti, rekao je.

- Smatramo da ovaj zakon nije u najboljem interesu djece. Psiholozi, sociolozi i drugi stručnjaci trebali bi procijeniti koja je obitelj najbolja za koje dijete. Svako dijete ima određen potrebe, svaka obitelj ima svoju dinamiku. Djelatnici u centrima bi trebali procijeniti je li to dijete najbolje za tu obitelj, naglasio je.

- Paradoksalno je da homoseksualne osobe koje nisu pristupile životnoj zajednici mogu pristupiti procjeni za udomitelje. Bilo bi smiješno da nije žalosno, istaknuo je.

- Imali smo nadu da će životni partneri biti uključeni. Tijekom javne rasprave dobivali smo informacije da će se uvažiti komentari, da će se poboljšati, da će zakon biti uključiv. Ministarstvo je pripremalo kampanje 'otvorite svoje srce', pričalo se da će se institut za udomiteljstvo proširiti. Pričalo se o tome koliko ima djece u domovima, kako nam nedostaju visokoobrazovani parovi u gradskim sredinama. Mislili smo da ćemo imati svi jednak pristup, a da će se odlučivati od slučaja do slučaja. A onda ovakva rasprava u Saboru i komentari kakvi su bili. I na kraju, Zakon koji je izglasan je prilično razočaravajući jer je u suprotnosti sa svim onim što se pričalo do tog trenutka, istaknuo je.