Dramatični pad njemačkog izvoza oružja u 2018.

Njemački izvoz oružja u ovoj je godini dramatično smanjen a najveći je kupac bio Alžir, pokazali su podaci njemačkog ministarstva gospodarstva.

Od početka godine do zaključno 13. prosinca najveće europsko gospodarstvo odobrilo je prodaju oružja ukupne vrijednosti od 4,62 milijarde eura, nasuprot 6,24 milijarde eura ukupne vrijednosti narudžba u 2017. godini.

To je treća godina zaredom da je odobreni izvoz oružja u padu, nakon rekordne 2015. godine kada mu je vrijednost dosegnula 7,86 milijardi eura.
Na upit stranke Zelenih o tim informacijama, ministarstvo gospodarstva odgovorilo je da je Saudijska Arabija četvrti uvoznik njemačkog oružja po vrijednosti, unatoč kontinuiranoj ulozi Rijada u sukobu u Jemenu.
Saudijski ugovori o kupnji njemačkog oružja iznose ukupno 416 milijuna eura, pokazuju podaci ministarstva.

Daleko najveći kupac je Alžir, s ukupnom vrijednošću ugovora od 802 milijuna eura. Slijede Sjedinjene Države s 506 milijuna eura, te Australija sa 432 milijuna eura, pokazuju podaci ministarstva gospodarstva.

Nakon što je u više navrata izrazila zabrinutost zbog uloge Saudijaca u sukobu u Jemenu, njemačka je koalicijska vlada u studenome odlučila prekinuti izvoz oružja u Saudijsku Arabiju zbog skandala s ubojstvom disidentskog novinara Džamala Kašogdžija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.
Saudijska Arabija predvodi devetočlanu vojnu koaliciju koja se bori protiv pobunjenih Hutija u Jemenu, poduprtih Iranom. Rijad se mnogo puta našao na meti kritika zbog civilnih žrtava, a mirovni pregovori u Švedskoj nagovijestili su  nadu u mogući završetak tog sukoba, napominje dpa.