Picula: Ako se kandidiram za druge funkcije, volio bih to napraviti kao predstavnik SDP-a

Gostujući u emisiji Intervju tjedna, SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula govorio je o svojim očekivanjima na izborima za Europski parlament, ali i mogućnost kandidature za predsjednika države.

"Pretpostavljam da ću biti na listi za Europski parlament i tomu se ovog trenutka najviše posvećujem. Ne bježim od mogućnosti, ako stranka tako odluči, da se kandidiram za neke druge funkcije koje proizlaze iz moje pozicije kao člana SDP-a. Ako se budem kandidirao za neke druge funkcije, to bih volio napraviti kao predstavnik SDP-a, ali o tome treba obaviti posebne rasprave u stranci i treba vidjeti kako će cijela stvar sa strankom ići", rekao je Picula te dodao da ostaje u SDP-u.

Na pitanje što bi za SDP bilo najbolje, imati svog predsjedničkog kandidata, podržati nekog trećeg ili podržati Zorana Milanovića, Picula je rekao kako smatra da SDP treba imati svog kandidata. "SDP kao stranka koja se bori s nizom unutarnjih problema i eksternim pritiscima, ne smije propustiti prilike da javno nastupa i plasira svoje političke poruke", rekao je.

Na upit bi li Milanović bio dobro rješenje, odgovorio je da to prepušta onima koji smatraju da bivši predsjednik SDP-a u politici nije rekao svoju posljednju riječ. "Prateći medije, postoje pretpostavke da bi to napravio kao neovisni kandidat. Što se tiče SDP-a, smatram da je dobar slogan uz koji smo nastupili na prijašnjim parlamentarnim izborima - Nema povratka na staro", rekao je.

Picula se osvrnuo i na rejting SDP-a koji je u padu. "To nisu dobre vijesti za SDP. Pravo je pitanje hoće li anketni rezultat stimulirati vodstvo, pa i članove da ozbiljno shvate kako je vrijeme da pred građanima Hrvatske budemo uvjerljivi, odnosno da pokušamo vratiti političko povjerenje koje smo prije uživali. Problem je ako ne uspijemo animirati novu generaciju koja se preko SDP-a želi baviti politikom, tada će svaki odlazak biti način da se oduzme snaga SDP-u, što nije dobro."

Govorio je i o tome kako bi spriječio političku trgovinu zastupničkim mandatima. Smatra da najveću odgovornost imaju ljudi koji su sastavljali liste. "Ako treba tražiti matično mjesto različitim oblicima političke patologije, to su svakako stranke", ustvrdio je.

Ističe da bi trebalo promijeniti način sastavljanja izbornih lista u strankama, povećati odgovornost onih koji predlažu i prihvaćaju izborne liste. "Tada bi vjerojatno odgovornost onih koji su izabrani u skupštinama ili parlamentima bila drugačija", rekao je.