Gospodarstvo Hrvatske - turbulentna 2018. godina

Godina na izmaku u gospodarskom smislu bila je itekako turbulentna unatoč solidnim makroekonomskim pokazateljima, nastavku gospodarskog rasta i smanjenju javnog duga. Njezin prvi dio protekao je u znaku Agrokora. Sredinom godine postignuta je nagodba s vjerovnicima, a novi vlasnici postali su ruske banke, američki fondovi i vlasnici obveznica. No tek što se riješila ta kriza, nastupila je nova - u brodogradilištu Uljanik.

Sudbina nagodbe u Agrokoru početkom godine bila je neizvjesna. Premijer Andrej Plenković kazao je da je spriječeno najgore i da Hrvatska nije doživjela gospodarski tsunami, a mogla je.

Uslijedila je afera "Savjetnici". Milijunske iznose primala je i bivša tvrtka Ante Ramljaka. On je ubrzo podnio ostavku, a novi povjerenik postao je Fabris Peruško.

Nagodba nije postignuta do 10. travnja te je rok produljen za tri mjeseca.
Agrokor, pokazuje se, nema prevelik utjecaj na BDP, koji raste oko 3%. Dvije od tri ključne agencije podignule su Hrvatskoj kreditni rejting.

Počinje i gradnja Pelješkog mosta - 85% novca daje Europska unija, a trebao bi biti završen u roku od tri godine.

Nakon "Savjetnika" pojavila se nova afera „Hotmail“, a Martina Dalić nakon šest dana podnijela je ostavku. Visoki trgovački sud potvrdio je nagodbu. Dalić izdala je knjigu i tvrdi - slomila ortački kapitalizam te neopravdano platila političku cijenu.

Tek što je Agrokor arhiviran, Vlada je dobila novi "vrući krumpir" - pulski Uljanik. Sanacijski kredit je potrošen, brodovi nisu izgrađeni, a novca za plaće nema.

Radnici su stupili u štrajk. Prosvjedovali su najprije u Puli, a zatim i u Zagrebu. Vlada je pronašla novac za dvije plaće, no brodovi su se otkazivali, a državna jamstva aktivirala. Teret za državni proračun veći je od 4 milijarde kuna.

Uprava Uljanika je promijenjena, a program restrukturiranja trebao bi uskoro u Bruxelles. Strpljenja je sve manje, pa je iz Uljanika otišlo već više od 1000 radnika.

U Sisku pak od sljedeće godine više neće biti Rafinerija nafte, nego industrijski centar.

Od najave otkupa MOL-ova udjela u Ini prošle su dvije godine, no u Vladi tvrde da od tog plana ne odustaju.