Axios: Pompeo i Netanyahu ne mogu se dogovoriti oko F-16

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki državni tajnik Mike Pompeo nisu se uspjeli dogovoriti vezano za primjedbe američke administracije na posao oko prodaje modificiranih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, objavio je portal axios.com. Portal se u svojoj objavi poziva na neimenovane izraelske dužnosnike.

U dijelu teksta gdje se objašnjava zašto je ova informacija važna, portal navodi da je hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio kako čeka ishod upravo ovog sastanka.

Trumpova administracija, podsjetimo, želi da Izrael Hrvatskoj proda 12 zrakoplova F-16 Barak u izvornom stanju, bez izraelske tehnološke nadogradnje.Hrvatska vlada inzistira na "izraelskoj verziji" zrakoplova i tvrdi da će u suprotnom odustati od dogovora. 

Netanyahu i Pompeo razgovarali su na marginama inauguracije novog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, a izraelski izvor kaže da je pitanje prodaje zrakoplova "zaglavljeno u dubokoj birokraciji" i da je to zapravo jedino pitanje u kojem se Amerikanci i Izraelci ne slažu. 

Netanyahu je prethodno o tome razgovarao i s bivšim američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom, ali on je kategorički odbio ublažiti američke uvjete.