Ekonomisti predviđaju teška vremena za Britaniju

Većina ekonomista očekuje da će i 2019. biti godina gospodarske nesigurnosti u Velikoj Britaniji a mnogi procjenjuju da će gospodarski rast biti slabiji čak i ako London postigne dogovor s Bruxellesom o režimu trgovine nakon brexita, objavio je u srijedu Financial Times.

Većina od ukupno 81 analitičara koji su sudjelovali u anketi Financial Timesa očekuje slabašna korporativna ulaganja i osobnu potrošnju u novoj godini čak i ako premijerka Theresa May uspije nagovoriti parlament da podupre sporazum o izlasku zemlje iz Europske unije.

U najboljem slučaju Britanija može očekivati dosadašnju stopu rasta od 1,5 posto, čak i ako gospodarstvo u konačnici zabilježi umjeren oporavak zahvaljujući sporazumu s Unijom, pokazalo je godišnje istraživanje poslovnog dnevnika.

Većina stručnjaka odbila je iznijeti procjenu o stopi gospodarskog rasta zbog neizvjesnog ishoda pregovora premijerke May i Europske unije i utjecaja brexita na gospodarstvo, napominje FT.

- Zbog političkog kaosa procjene se kreću u rasponu od anemičnih do katastrofičnih, ali tko zna?, citira list riječi profesorice Diane Coyle sa Sveučilišta Cambridge.

Brexit će ove godine biti loš ili užasan za britansko gospodarstvo, naglasila je u izjavi za list čelnica za makroekonomiju u londonskom Centru za ekonomska i poslovna istraživanja Nina Skero.

Premijerka May je u novogodišnjoj poruci pozvala političare da podupru njezin sporazum o brexitu i da prevladavanjem političkih podjela omoguće zemlji da okrene novi list. Većina zastupnika, uključujući i mnoge iz njezine konzervativne stranke, protivi se njezinom prijedlogu sporazuma, podsjeća dpa.