Digitalizacijom do lakšeg poslovanja

Ukidanje čak 314 administrativnih mjera trebalo bi konačno olakšati poslovanje poduzetnika. Kada će i kako početi s primjenom, analiziralo se u emisiji  „U mreži Prvog“. Gosti su bili, ministar gospodarstva Darko Horvat i direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

Horvat najavio skraćenje procedura i ukidanje 314 administrativnih procesa


- Premijer s prve sjednice Vlade, ove godine, šalje poduzetnicima jasnu poruku. 2019. vraćamo fokus sa svih onih problema koji su tetošili hrvatsko gospodarstvo u 2017-oj i 2018-oj. Vraćamo se na fokus poduzetnika, onih koji stvaraju i pune državni proračun i onih koji bi trebali postati kičma hrvatskoga gospodarstva, dakle mikro, mala i srednja trgovačka društva, rekao je Horvat.

Majetić je rekao kako je HUP zajedno s Ministarstvom, aktivno sudjelovao u izradi novih mjera.

- Naš pravni sustav ili zakonsko okruženje je takvo da imam preko osam tisuća dvjesto zakona, plus pod zakonskih akata. Ja bih to nazvao "veliki Frankenštajn". Mi moramo sad uvesti jednu plastičnu operaciju da taj Frankenštajn izgleda što ljepše i bolje, a opet naravno u svrhu dizanja konkurentnosti gospodarstva. Sama činjenica da govorimo o 311 mjera, znači 311 mjesta gdje vidimo da možemo popraviti sustav u kojem živimo i radimo, rekao je Majetić i dodao kako će sada poduzetnici imati manje posla sa državnom upravom i državom na svim razinama, a to kod malih i mikropoduzeća znači da će se vlasnik ili direktor firme moći baviti više poslom i projektima, a manje birokracijom.

Horvat je naglasio kako se u funkciju stavlja e-potpis, e-pečat, e-pristojbu da bi se stvorile pretpostavke da digitalizacija zaživi na prostoru RH.

- Želimo čovjeka maknuti iz ovakvih procesa, želimo ih digitalizirati i jednim automatizmom stvoriti uvjet, pod navodnicima, da između sebe razgovaraju strojevi i mašine, ističe Horvat i dodaje kao će onaj koji želi biti poduzetnik popuniti digitalni obrazac, moći se baviti više poslom i projektima.

- Čovjek koji će htjeti biti poduzetnik, popunit će digitalni obrazac, a što će se iza tog procesa događati njega uopće ne zanima, servis mu mora isporučiti konačni proizvod, rekao je Horvat.
Poduzetnik više neće morati šetati. Moći će iz svojeg ureda obaviti ono najvažnije, zaključuje Horvat.