Horvat: Ozbiljni potencijalni partneri pregledavaju brodogradilišta

Nakon trosatnog sastanka s predsjednikom uprave Uljanik grupe Emilom Bulićem, pred novinare je izašao ministar gospodarstva Darko Horvat. Zadovoljan je onime o čemu se razgovaralo.

- Dva ozbiljna potencijalna partnera, Div grupa i Fincantieri te Scenic grupa, pregledavaju sve podatke o brodogradilištima. Još bi dva potencijalna partnera trebala ući u 'data room', a do kraja mjeseca nadamo se konkretnoj ponudi za strateško partnerstvo u Uljanik grupi.

- U ovom trenutku, uz napore Uprave, Ministarstva gospodarstva i svih dionika ovog procesa, pokušavaju se iznaći svi oni potrebni, relevantni momenti unutar kojih bismo spriječili da nam se pojavi stečaja unutar 3. maja. Isto tako i relevantne informacije koje su danas bile na stolu daju nadu i optimizam, te kako će pokušati izbjeći stečaj brodogradilišta Uljanik. Dakle, mi u ovom trenutku, bez obzira na stanje i status samih brodogradilišta, ne želimo niti dionicima, a niti sami sebi, uzeti pravo na nadu da do stečaja neće doći, rekao je Horvat.

Na novinarsko pitanje je li realno očekivati da dođe na vrijeme novac potreban za privremeno financiranje, dok se ne počne realizirati program restrukturiranja, Horvat je odgovorio da partnerima koji su sada u data roomu obveza od 150 milijuna kuna, koja bi vratila u život i jedno i drugo brodogradilište, nije nepremostiva situacija.

- Hoće li do nje doći ili ne, to ćemo tek vidjeti nakon što prikupe sve relevantne informacije i nakon što iskažu svoj interes kroz jednu ozbiljnu financijsku ponudu, naglasio je Horvat.

Partneri bi do kraja siječnja, točnije do 25. ovoga mjeseca trebali predati svoje ponude. To je, po svemu sudeći, posljednja slamka spasa za posrnula brodogradilišta.

- Ne bude li do kraja mjeseca niti jedne ponude, u tom trenutku perspektiva brodogradnje ovisi samo o brodogradilištima, rekao je Horvat, čime je zapravo nagovijestio da ih država više neće spašavati.