Kina će 2029. dosegnuti vrhunac broja stanovnika - 1,44 milijarde

Kinesko stanovništvo dosegnut će vrhunac 2029. godine - bit će ih 1,442 milijarde, a nakon toga počet će dugo razdoblje nezaustavljivog pada broja stanovnika, ustvrdili su vladini znanstvenici u izvješću.

Najmnogoljudnija zemlja na svijetu morat će sada izraditi politiku kako bi pokušala riješiti manjak radne snage i rapidno starenje stanovništva, navodi se u posljednjem izdanju Zelene knjige o stanovništvu i radu koju je objavila kineska Akademija društvenih znanosti (CASS).

Broj radnog stanovništva sada stagnira, ističe se u izvješću, a porast broja starijeg stanovništva imat će dalekosežne posljedice na društveni i gospodarski razvoj zemlje, pogotovo ako stopa rađanja ostane niska.

Dugotrajan pad populacije, posebice kad ga prati stalno starenje populacije, povezan je s nepovoljnim društvenim i ekonomskim posljedicama, rečeno je.

Očekuje se da će broj stanovnika u Kini pasti na 1,3 milijarde do sredine stoljeća, navedeno je, što bi moglo značiti pad u radnoj snazi za 200 milijuna ljudi.

Kina je 2016. odlučila ublažiti kontroverznu "politiku jednog djeteta" u svrhu ograničenja porasta populacije i dopustiti svim parovima da imaju dvoje djece.
Stopa rađanja u zemlji još je u padu 3,5 posto u odnosu prema 2017., a očekuje se da je u padu bila i 2018.