Bartolomej proglasio autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve

Duhovni vođa Pravoslavne crkve, patrijarh Bartolomej, formalno je zajamčio neovisnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, obilježivši povijesno razdvajanje od Rusije. Odlukom patrijarha Bartolomeja opozvana je 332 godine stara odluka o stavljanju Ukrajine pod okrilje Moskovske patrijaršije.

- Ukrajina dobila crkvu - nova fronta u sukobu s Rusijom

Dokument koji jamči autokefalnost potpisao je ekumenski patrijarh Bartolomej s čelnikom ukrajinske Crkve, mitropolitom Epifanijem, i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u katedrali sv. Jurja u Istanbulskom patrijarhatu.

Patrijarhat, sjedište duhovnog vođe oko 300 milijuna pravoslavnih kršćana diljem svijeta, podupro je ukrajinski zahtjev za autokefalnu crkvu u listopadu prošle godine. Ukrajina je prošli mjesec izabrala 39-godišnjeg mitropolita Epifanija da vodi novu Crkvu, a taj je potez predsjednik Porošenko usporedio s ukrajinskim referendumom za neovisnost od Sovjetskog Saveza 1991.

Taj je čin razbjesnio Moskvu i ponukao predsjednika Vladimira Putina da na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare upozori na moguće krvoproliće. Odnosi između Ukrajine i Rusije urušili su se nakon ruskog pripojenja Krima 2014.