Sukobi u Parizu na prosvjedima "žutih prsluka"

Sve je manje "žutih prsluka" u Parizu, na prvom ovogodišnjem prosvjedu bilo je manje pristaša, ali paleža, sukoba s policijom i suzavaca ni ovaj put nije nedostajalo. Nereda je bilo i u drugim gradovima.

Prosvjednici su u Parizu palili motocikle i zapalili barikade u subotu na bulevaru Saint Germain na rubovima prosvjeda protiv visokih troškova života i navodne ravnodušnosti predsjednika Emmanuela Macrona.

Najnoviji prosvjedi "žutih prsluka" počeli su mirno ,ali su se izrodili u nasilne poslijepodne s prosvjednicima koji su bacali projektile na interventnu policiju koja je blokirala mostove preko rijeke Seine, javila je agencija Reuters.

Policajci su bacali suzavac kako bi spriječili prosvjednike da prijeđu rijeku i dođu do Nacionalne skupštine. Jedan je restoran na brodu zapaljen a policajac ozlijeđen kada je pogođen biciklom bačenim s ulice iznad riječne obale.

Dva mjeseca nakon što su počeli blokirati ceste, zauzimati naplatne kućice i priređivati povremeno nasilne ulične prosvjede u Parizu žuti su prsluci željeli dati novi zamah pokretu koji je oslabio tijekom Božića i Nove godine.

Macronova vlada, uzdrmana nemirima, ovaj je tjedan zauzela čvršći stav, nazivajući prosvjednike agitatorima koji žele svrgnuti vladu.

Nemire izaziva gnjev posebice lošije plaćenih radnika zbog slabih kućnih prihoda i uvjerenja da je Macron gluh za potrebe građana dok uvodi reforme za se smatra da pogoduju bogatima.