Prijam SNV-a u povodu pravoslavnog Božića

Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziralo je u Zagrebu tredicionalni prijam u povodu proslave pravoslavnog Božića. 

Na domjenak su došli premijer Andrej Plenković te ministri Dražen Bošnjaković i Davor Božinović te ministrice Marija Pejčinović Burić i Nina Obuljen Koržinek. Prisutni su i predsjednik SDP-a Davor Bernardić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslali su svoje izaslanike.

Pupovac: Moramo se izvući iz živog blata povijesnih tema

Moramo se izvući iz živog blata srpsko-hrvatskih povijesnih tema, poručio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac na prijmu na kojemu su se, dodao je, "okupili s jednim ciljem - za dobro srpske zajednice u Hrvatskoj, za dobro Hrvatske i za što je moguće bolje odnose Hrvatske s njezinim susjedima". Pupovac je kao predstavnik Srba u Hrvatskoj rekao da je u ovoj godini nužno učiniti više, ne samo na ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj nego i na unapređenju međuetničkih odnosa i ljudske tolerancije u Hrvatskoj.

- Nužno je i da učinimo sve što je u našoj moći da odnose između Hrvatske i Srbije, ali i BiH i drugih naših susjeda izvedemo iz razdoblja loših odluka. Jer one, to se jasno vidi, nikome ne koriste, a svima štete. Također ćemo biti posvećeni tome da se izvučemo iz živog blata naših srpsko-hrvatskih, a na ovaj dan ću reći katoličko-pravoslavnih, historijskih tema. Nijednu od njih i ništa od toga ne smijemo podcjenjivati ili s prijezirom gledati ili bježati od njih. Ni one koje su vezane uz iskustvo zajedničke države, ni one koje su vezane za Drugi svjetski rat i NDH ni za pitanje tragičnog stradalničkog ratnog raspada zajedničke države, rekao je Pupovac.

Plenković: Podrškom većini manjine istinski akteri političke scene

Premijer Andrej Plenković poručio je kako podrška koju pripadnici srpske nacionalne manjine daju saborskoj većini i Vladi nije mala stvar s obzirom na bremenitu povijest hrvatsko-srpskih odnosa u 20. stoljeću. Naglasio je kako su kroz tu podršku oni istinski akteri političke i društvene scene te sudjeluju u uređivanju svih pitanja koja se odnose na prava manjina.

- Vjera u bolje sutra ujedinjuje naše građane bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost, a božićno vrijeme dodatna je prilika za jačanje suradnje i uvažavanje, rekao je premijer na tradicionalnom domjenku SNV-a. Dodao je kako su hrvatsko-srpski odnosi u 20. stoljeću bili bremeniti te poručio: "kao što se trajna pomirba između Francuske i Njemačke nije dogodila preko noći, trebat će još vremena da zacijele još friške rane u odnosima između Hrvatske i Srbije". Posebno bolnim pitanjem koje opterećuje te odnose pritom ističe pitanje nestalih osoba. S tim je povezano, nastavio je - i pitanje povratka koje, kaže, treba dovršiti u svim smjerovima.

Radin: Razlike treba uvažavati po mogućnosti i voljeti

- Razlike treba uvažavati, a po mogućnosti i voljeti, ako tako razmišljamo bit ćemo na dobrom putu, naglasio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. U to je ime pozvao sve ljude, vjernike i one koji to nisu, da se okrenu prema budućnosti, da grade zajednički život u miru i uzajamnom poštovanju, uvažavanju svih različitosti kojih svaka osoba, zajednica ili narod imaju u sebi.

- Slogan da smo svi isti alat je ideologije, koji različitima ostavlja da budu na marginama, diskriminirani. Polazimo od jednostavne činjenice da smo svi različiti, da rasne, nacionalne, rodne ili spolne, vjerske ili dobne i druge razlike treba uvažavati, a po mogućnosti i voljeti. Ako tako razmišljamo bit ćemo na dobrom putu. Bez ljubavi, prijateljstva i suživota nema budućnosti, iz jednostavnog razloga što bez njih, bez suživota i ljubavi, ne bi bilo ni zajedničke prošlosti, poručio je Radin.

Kirinić: Možemo osnažiti zajedničke nam vrijednosti u svrhu općega dobra

Predstojnica Ureda predsjednice Republike Anamarija Kirinić je u ime predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović svim pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj čestitala Božić, istaknuvši kako hrvatski i srpski narod imaju mnoge zajedničke vrijednosti koje se mogu osnažiti i oplemeniti, a sve u svrhu općega dobra. Kirinić je na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća poručila kako je Božić uvijek dobra prigoda kojom osnažujemo svoje veze, produbljujemo međusobne međuljudske odnose, u duhu poštovanja naših vjerskih tradicija.  Istaknula je da je cijela srpska zajednica u Hrvatskoj, čiji je veći dio sastavljen od pravoslavnih vjernika, važan dio izgradnje hrvatskoga društva kao društva mira, tolerancije, humanosti i veće socijalne pravde.

Druženje je završilo tradicionalnim obredom u kojemu svi sudionici lome kruh u kojem se nalazi novčić - on donosi sreću onome kome koji ga dobije.