Tolušić odgovarao na pitanja poljoprivrednika

U emisiji Plodovi zemlje gostovao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Odgovarao je sva pitanja koja su postavili poljoprivrednici i građani.

Na pitanje zašto je stanje u poljoprivredi generalno loše i koliko su za to krive loše politike zadnjih 25 godina, Tolušić je rekao da su svi pomalo krivi, ali kaže kako će se on ozbiljno uhvatiti u koštac s tim problemom, ne iz fotelje u Zagrebu, nego slušati ljude na terenu i pokušati male stvari, koje su iznimno bitne, popraviti i poboljšati. Isto tako, smatra da će ulazak Hrvatske u EU poboljšati situaciju hrvatskim poljoprivrednicima.

Cilj ministra je sretan i zadovoljan hrvatski poljoprivrednik koji od svog rada može živjeti.

- Prošle smo godine raspisali 33 natječaja vrijednih 4,3 milijarde kuna, na njih se javi uvijek više poljoprivrednika nego što se ima novaca i naravno da su ljudi koji nisu prošli nezadovoljni, rekao je ministar.

Na pitanje kada će početi komasacija poljoprivrednog zemljišta, ministar se složio kako je to jedan od najvećih problema hrvatske poljoprivrede i naglasio kako imamo zakon koji treba biti bolji, ali osim toga oko komasacije ima niz problema

- U programu ruralnog razvoja osigurano je 50 milijuna eura za mjeru za mlade i smatram da je to malo. Imali smo tri natječaja i taj iznos od 50 milijuna je podijeljen, no raditi ćemo izmjenu programa ruralnog razvoja i sigurno ćemo preusmjeriti novac u mjeru za mlade, ali to nam još mora odobriti Evropska komisija, naglasio je.

Tolušić smatra kako se državno zemljište nije trebalo oduzimati lokalnoj samoupravi, ali da je tada politika bila drugačija. Upravo su stoga ovi problemi oko ponovnog vraćanja zemlje lokalnoj samoupravi. Ponovno je vraćen DORH u tu priču, a Tolušić se pita kako je DORH mogao biti izbačen iz ovoga i da li se netko boji nečega.

Ministar je rekao kako će sve učiniti da poljoprivrednici ne moraju svake godine registrirati svoja vozila zato što ih koriste samo mjesec ili dva godišnje.

Ministar je naglasio kako država neće prodati strancima niti hektar državnog zemljišta. Njega daju u zakup hrvatskim poljoprivrednicima, te se nada da će u 2019. sve površine državnog poljoprivrednog zemljišta biti podijeljene hrvatskim poljoprivrednicima na razdoblje od 25 godina, a ako su dobri na još 25 godina. To su tri generacije.

Ekipa Plodova zemlje dobila je pitanja mailom, a neka su i snimili. Pitali su ga sve što vas zanima o poljoprivredi - agrarnoj politici, potporama, zemljištu i lokalnim problemima.

Pogledajte videoprilog!