Šibenik - kad autobus postane opasan za putnike

Autobusi šibenskog "Autotransporta" postali su opasni za putnike. Neki su se zapalili tijekom vožnje, česti su kvarovi nasred ceste, pojedine linije su neredovite. Građani stoga od gradske uprave traže da ih zaštiti, odnosno da od koncesionara zatraži odgovornost.

Samo je prisebnost vozača nedavno spriječila veću tragediju. U vožnji se zapalio autobus na liniji Šibenik - Unešić. Nitko od 20-ak putnika nije bio ozlijeđen, a autobus je, unatoč brzoj intervenciji vatrogasaca u cijelosti izgorio. Očevidom je utvrđeno da je uzrok požara kvar na motoru autobusa.

Da ATP ima problema s dotrajalim voznim parkom, znaju u šibenskoj gradskoj upravi koja tom prijevozniku desetljećima izdaje koncesiju za gradski i prigradski prijevoz. Jedini se javlja na natječaje, a do prije dvije godine je bio u stečaju.

Željko Burić, gradonačelnik Šibenika za HRT-ovu emisiju Potrošački kod kaže kako se nakon ulaska većinskog vlasnika, a to je Čazmatrans, ipak bilježe "bitni iskoraci":
- Da su došli autobusi, da ti autobusi izgledaju znatno bolje i pristojnije. Međutim, sami ljudi iz ATP-a, odnosno Čazmatransa svjesni su tih problema, kaže Burić.

Od njih to pak nismo mogli čuti jer su mogućnost da odgovore na pitanja ekipe Potrošačkog koda odgodili nekoliko puta, pa ne znamo ni kolika je prosječna starost ATP-ovih vozila. Prema pravilima struke, strogi tehnički pregledi moraju se obaviti jedanput godišnje. Za autobuse starije od 6 godina, svakih pola godine, a oni stariji od 10 godina na pregled moraju svaka tri mjeseca.

Putnici u gradskom prijevozu svjedoče da ATP ne može redovito održavati linije.
- Razgovori s ATP-om će se nastaviti nakon blagdana. Mi smo spremni povećati i našu subvenciju, ali uz snažna jamstva podizanja i uočljive kvalitete i u samim autobusima i u uvjetima prijevoza putnika, kaže šibenski gradonačelnik.
Prilog Ane Bralić: