Gabon - pokušaj puča stavljen pod kontrolu

Pokušaj puča u Gabonu skupine vojnih zapovjednika u ponedjeljak je službeno stavljen pod kontrolu, otkrio je glasnogovornik vlade.

-
Vlada funckionira. Institucije funkcioniraju, kazao je Guy-Bertrand Mapangou za France 24.

Ranije je Reutersu rekao kako su četvero od petorice zapovjednika koji su zaposjeli državnu radijsku stanicu pritvoreni. Zapovjednici su na stanici proglasili nezadovoljstvo predsjednikom Alijem Bongom.

- Bongovo novogodišnje obraćanje pojačalo je sumnje u predsjednikovu sposobnost nastavka ispunjavanja svojih obaveza, istaknuo je poručnik Kelly Ondo Obiang koji se predstavio kao zapovjednik Republikanske garde i čelnik samoprozvanog Patriotskog pokreta obrane i sigurnosnih snaga Gabona.

U videosnimci koja kruži društvenim mrežama vidi se Ondo Obiang na radijskoj stanici odjeven u vojnu odoru i sa zelenom beretkom, kako čita priopćenje koje je emitirano oko 4:30 sati po lokalnom vremenu. Pored njega stoje još dva vojnika naoružani puškama.

Ondo Obiang je poručio kako se puč provodio protiv "onih koji su na kukavički način ubili njihove mlade zemljake 31. kolovoza 2016.", referirajući se na nasilje koje je izbilo nakon što je Bongo proglašen pobjednikom spornih izbora.

Ali Bongo (59) je hospitaliziran u listopadu u Saudijskoj Arabiji nakon moždanog udara. Od studenog je u Maroku gdje se liječi. U govoru povodom Nove godine priznao je svoje zdravstvene probleme, no kazao i kako se oporavlja. Dio govora bio mu je nerazgovijetan i nije micao desnu ruku, no osim toga se činio solidnog zdravlja.

Njegova obitelj vlada tom naftom bogatom državom gotovo pola stoljeća. Bongo je na mjestu predsjednika naslijedio svog oca Omara koji je preminuo 2009. Njegov ponovni izbor 2016. popraćen je optužbama o prijevari i nasilnim prosvjedima. Bongo je tada pobijedio s razlikom od manje od 6 000 glasova, zbog čega su krenuli nasilni sukobi između prosvjednika i policije, tijekom čega je zapaljen parlament.

Europska unija je tvrdila da je pronašla nepravilnosti tijekom glasovanja u provinciji Haut-Ogooue, koja slovi kao Bongovo uporište, u kojoj je osvojio 95% glasova, s izlaznošću od 99,9%.