Tajland neće protjerati 18-godišnju Saudijku

Tajland je u ponedjeljak stopirao protjerivanje 18-godišnje Saudijke koja je u bijegu od svoje obitelji. Od subote, otkako je stigla avionom iz Kuvajta, zabarikadirana je u hotelu zračne luke u Bangkoku.

Rafah Mohamed al-Qunun
strahuje da je mogli ubiti ako se vrati obitelji, koja nije bila dostupna za komentar njezinih optužbi da je zlostavljaju.

- Tajlandski dužnosnici se planiraju sastati s predstavnicima UNHCR-a kako bi razmotrili njezin slučaj, rekao je imigracijski dužnosnik Surachate Hakparn.

Zanijekao je Qununine tvrdnje da je pritvorena na zahtjev Saudijske Arabije. Dodao je kako Qunun nije puštena u zemlju jer nije imala plaćenu povratnu kartu niti hotelsku rezervaciju, a to je standardna procedura.

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova također je zanijekalo njezine optužbe da joj je saudijsko veleposlanstvo zaplijenilo putovnicu, objasnivši na Twitteru da je na zračnoj luci zaustavljena zbog kršenja tajlandskih imigracijskih propisa.Qunun je kazala Reutersu da je pobjegla iz Kuvajta dok joj je obitelj bila u posjetu toj zemlji i da je planirala iz Tajlanda otići u Australiju i zatražiti azil.

- Moj život je u opasnosti. Moja obitelj prijeti da će me ubiti za najtrivijalnije stvari, kazala je.

Na pitanje zašto želi azil u Australiji, kazala je da je zlostavljaju fizički, emocionalno i verbalno, mjesecima drže zatočenu u kući i ne daju joj da završi školovanje.

- Ne daju mi da vozim i putujem. Volim život i raditi i jako sam ambiciozna, ali moja obitelj mi ne da živjeti, kazala je.

U svojim prvim apelima na društvenim medijima ustvrdila je da joj je obitelj moćna u saudijskom društvu, ali ih nije identificirala.

Žene u saudijskom društvu moraju imati dopuštenje muškog rođaka za rad, putovanje, udaju i čak neka liječenja. Zabrana vožnje automobila ukinuta je prošle godine. Qunun tvrdi da je dobila australsku vizu i da je rezervirala let.

- Kada sam sletjela, netko je došao i rekao da će obraditi (tajlandsku) vizu, ali mi je uzeo putovnicu. Vratio se sa osiguranjem i rekao da se moji roditelji protive i da se moram vratiti u Saudijsku Arabiju letom Kuwait Airwaysa, kazala je.

UNHCR je objavio da pokušava dogovoriti sastanak s njome te poručio da se izbjeglice i tražitelje azila ne smije vraćati na teritorij na kojem bi im život ili sloboda bili ugroženi. Human Rights Watch također je priopćio da je Tajland ne bi trebao vratiti kući jer joj prijeti opasnost.