Sve više Amerikanaca rado bi živjelo drugdje

Prema podacima ankete koju je proveo institut Gallup, tijekom 2017. i 2018. želju za iseljavanjem u inozemstvo iz Sjedinjenih Država iskazalo je 16 posto stanovnika te zemlje, većinom u susjednu Kanadu.

U prosjeku je želja stanovništva za odlaskom iz SAD-a dosad bila najveća u vrijeme kada je na čelu države bio republikanac George Bush mlađi. Tada je željelo emigrirati 11 posto Amerikanaca.

Prema Gallupovim podacima, u vrijeme vladavine demokrata Baracka Obame iz  Sjedinjenih Država željelo se iseliti oko deset posto stanovnika.

Treba istaknuti da su želja za iseljavanjem i stvaran odlazak iz domicilne zemlje dvije različite stvari. Gallup dodaje da su podaci odraz trenutačnog raspoloženja stanovnika zemlje u kojoj žive.

U vrijeme kada državu vodi Donald Trump, iz SAD-a u inozemstvo želi otići 20 posto ženske populacije, među kojima 40 posto žena mlađih od 30 godina.

U Obamino se vrijeme iz zemlje željelo iseliti deset posto ženskog stanovništva, a u vrijeme vladavine Busha mlađeg 11 posto.

Kada je riječ o muškarcima, čini se da njima Trumpova era odgovara. Želju za odlaskom iz zemlje izrazilo je 'samo' 13 posto muškaraca, što je slično razdobljima u kojima su na čelu države bili Obama (10 posto) i Bush mlađi (11 posto).