Rastu poticaji za samozapošljavanje

Nakon tri i pol godine provedene u Austriji, Ivan se odlučio vratiti u rodni Slavonski Brod. Zajedno s majkom iskoristio je poticaje za samozapošljavanje te otvorio palačinkarnicu. Kaže kako mu posao ide jako dobro. 

Mjere samozapošljavanja u prošloj je godini iskoristilo 6400 osoba, gotovo dvostruko više nego godinu prije. Zbog velikog zanimanja, budućim je korisnicima povećan maksimalan iznos potpore s 55 na 70 tisuća kuna.

Osim dosadašnjih potpora, ove se godine uvode i kompenzacijske mjere poslodavcima, jer su neke slabije plaćene industrije na udaru zbog povećanja minimalne plaće za 9 posto.

Poslodavci upozoravaju da treba mijenjati strukturu zapošljavanja - prestati školovati mlađe generacije za zanimanja koja više nisu toliko tražena te osvijestiti da su zanati ponovno u modi.

Ulazak u poduzetničke vode mnogima je dosad bio neostvariv zbog nedostatka novca. Stoga 70-ak tisuća kuna poticaja za samozapošljavanje može biti solidan početni kapital pa u Vladi vjeruju da će još neki od 150 tisuća nezaposlenih slijediti Ivanov primjer.