Zbog niske otkupne cijene mlijeka, okrenuli se proizvodnji sira

Šibensko-kninski proizvođači mlijeka, kažu, ne žele ga dati u bescjenje. Otkupne cijene su niske pa mnogi računicu vide u proizvodnji sira jer im je zarada tako tvrde, čak i trostruko veća. A za plasman - nema brige. Kvalitetan proizvod nađe put do kupca. No, žalosti sirare što su rijetki mladi koji svoju budućnost vide u proizvodnji sira.

Milivoj Manojlović
prodaje mlijeko i tvrdi da ga je uništila njegova cijena. Al još više: otkupljivači neplatiše. Došlo je vlasniku stada mlijeko do grla. Spasit ga, kaže, može tek proizvodnja sira. Ili će umjesto mukanja na farmi u Markovcu biti MUK.

- Da vam kažem iskreno da nije državnih poticaja teško bi izlazio na kraj - kaže Manojlović.

Zvanje sirara unovčio je i Miloš Markoš, mladi gazda iz Pađana. Za njegovu "basu" - svježi sir - nadaleko se čulo. A sada širi paletu proizvoda.

- To je bilo slabije plaćeno i neplaćeno. Sad računamo da je jedna litra što bi njima dali mi duplo zaradimo - kaže Markoš.

Pokriti rashode uspjeva, a i živit se, kaže, od sira da. Prerađuje dnevno 110 litara. A iza OPG-a stoji cijela obitelj. Drugačije se i ne bi moglo. Jasno je Markošima k'o dan - širiti valja imanje. Jer s plasmanom problema nemaju. Reklamiraju ih kupci - od usta do usta. Da imaju i dvaput više sira - "planuo" bi.

U Šibensko-kninskoj županiji broj registriranih obiteljskih mini sirana posljednjih se godina prepolovio. S 13 na 6. Razlog: stari sirari odlaze u mirovinu, a nasljednika nema. Nažalost!

- Takav sir koji se radi na OPG u industriji se ne može proizvesti. Na OPG se proizvodi isključvo rade od sirovog mlijeka i on nema konkurencije da industrijskim proizvodima - rekla je Dubravka Kaić iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.

A i šibensko-kninsko zaleđe kolijevka je sira. Na Danilu i Pokrovniku istraživači su pronašli tragove najstarijega svjetskog sira. Starog 7 200 godina.