Strahuje se od Brexita sa zakašnjenjem

Britanski i europski zastupnici raspravljaju o mogućnosti produžetka službenog roka za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, strahujući da sporazum o brexitu neće biti potvrđen do 29. ožujka, piše u utorak Daily Telegraph.

Te novine se pozivaju na tri neimenovana izvora iz EU koji tvrde kako britanski dužnosnici "ispituju teren" oko ideje odgode primjene članka 50. o napuštanju saveza.

Glasnogovornica premijerke Therese May odbacila je taj izvještaj.

- Premijerka je uvijek govorila da EU napuštamo 29. ožujka 2019. i da neće biti odgode primjene članka 50. - kazala je.

Budućnost brexita i dalje je duboko neizvjesna. Britanski zastupnici trebali bi idući tjedan glasati o sporazumu o izlasku koji je May postigla s Bruxellesom u studenom.

Predstavnici poslovnog svijeta i investitori strahuju da bi napuštanje EU bez postignutog dogovora moglo ugroziti trgovinu, pogoditi financijska tržišta i poremetiti opskrbne lance za petu najveću svjetsku ekonomiju na svijetu.

Konačni oblik brexita utjecat će na 2,8 bilijuna dolara vrijedno britansko gospodarstvo, na jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva i sudbinu Londona kao jedne od dviju najvećih financijskih prijestolnica na svijetu.

Na referendumu u lipnju 2016. izlazak iz EU-a podržalo je oko 52 % glasača, odnosno oko 17,4 milijuna stanovnika, dok je njih 48 %, odnosno 16,1 milijuna stanovnika, bilo za ostanak. Za izlazak su glasovale Engleska (53,4 %) i Wales (52,5 %), dok su se tomu usprotivile Sjeverna Irska (55,8 %) i Škotska (62 %).

May je službeno aktivirala članak 50. Lisabonskog ugovora 29. ožujka 2017., pokrenuvši time dvogodišnji period za pregovore o izlasku.

Europski sud pravde, najviši sud EU-a, prošli je mjesec presudio da Ujedinjeno Kraljevstvo može unilateralno povući tu odluku, potaknuvši time nade onih koji su za ostanak da bi se brexit mogao zaustaviti novim referendumom.